Gelişen teknoloji ile birlikte değişen halkla ilişkilerin sosyal medyayı kullanımı: Twitter üzerinden yapılan PR 2.0 çalışmaları
In the light of developed technologies, use of public relations in social media: PR 2.0 works done via twitter
- Tez No: 481158
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, P.R 2.0, Twitter, Mustafa Sarıgül, Melih Gökçek, Social Media, P.R 2.0, Twitter, Mustafa Sarıgül, Melih Gökçek
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Gelişen teknoloji her geçen gün içinde yaşadığımız dünyayı değiştirmektedir. Bu değişimin en önemli sonuçlarından biri de internettir. İnternet ortamının kaçınılmaz bir sonucu olan sosyal medya mecrası çalışmamızın ana evrenini oluşturmaktadır. Çalışmanın literatür kısmında, teknolojinin süregelen gelişimi kronolojik sıralama dahilinde incelenerek, yeni halkla ilişkiler olarak adlandırılan“P.R 2.0”kavramı ele alınmıştır. Sonrasında, siyasal iletişim kısmına değinilerek, çalışmanın ana evrenini oluşturan ve sosyal medya olarak adlandırılan bu yeni mecralar üzerinde durulmuştur. Son olarak araştırma kısmında, Türkiyenin önemli siyasi aktörlerinden olan Mustafa Sarıgül ve Melih Gökçek'in, önde gelen sosyal mecralardan olan Twitter üzerinden 2014 Yerel Seçim Kampanyası boyunca yapılan paylaşımları“Yeni Halkla İlişkiler”(P.R 2.0) açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, günümüzde önemli bir kitle iletişim aracı haline gelen sosyal medyanın, siyasi figürler tarafından ne derece etkin bir şekilde kullanıldığı ve seçim kampanyaları boyunca buradan yürüttükleri halkla ilişkiler çalışmalarının nasıl yaptıklarıyla ilgilidir. İki önemli Büyükşehirin Belediye Başkan Adayının, seçmenle direkt olarak kurduğu iletişimin seçmen algısı üzerinde ne derece başarılı olduğunun değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Developed technologies has also evolving the world and internet is one of the most improtant result of this evolation. The theoretical part of the study presents the“P.R 2.0”which perceived as a new PR method by examining the cronological advanture of technology. Later on, the study mentions the political communication and makes its way to new social media methods which is the main universe of the study. Lastly A comprable study has been presented as PR 2.0 and how it works via Twitter done by Mayoral Candidate Of Ankara Municipality Melih Gökcek and Mayoral Candidate Of Istanbul Municipality Mustafa Sarıgül during 2014 local elections. Main purpose of the study interested in how and to what extend the social media used by political figures and how they used social media as PR during their election campaigns as we all know this type of media is a very effective mass communication tool. At the end it is important to emphisaze that how two important mayoral candidate communicates with public directly and voters has been affected by that.