خدمة علماء الأكراد للحديث الشريف
Kürt alimlerin hadis-i şerife hizmetleri
- Tez No: 481189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRETTİN BOLELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis-i Şerif, Kürtler, Hadis Hizmeti, Kürt Âlimler, Hizmet, Hadith-i Sharif, Kurds, Hadith Service, Kurdish Scholars, Service
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
'Kürt Ulemasının Hadis-i Şerife Hizmetleri' isimli bu araştırma, uzun bir aradan sonra gerek rivayet gerekse de dirayet olarak hadis-i şerif alanına katkı sunan Kürt ulemasının önde gelen bir grup şahsiyetini konu edinmiştir. Araştırma teorik ve pratik olmak üzere iki ana bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Kürt âlimlerinin biyografik olarak incelendiği çalışmada her birisinin ilmi kişiliği, ismi, künyesi, yetiştiği çevre, vefat yeri, ilmi yolculukları, hocaları ve öğrencileri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Şahsiyetlerin sıralamasında vefat tarihleri baz alınarak en eski şahsiyetlerden başlanmıştır. Ayrıca söz konusu şahıslar hakkında âlimlerin olumlu veya olumsuz kanaatleri aktarıldığı gibi rivayetleri ve hadis hizmetinde kaleme aldıkları eserleri hakkında da bilgi verilmiştir. İki kısma ayrılan araştırmanın birinci kısmı hicrî üçüncü yüzyıla varan kısmı kapsamaktadır. İkinci kısım ise hicrî üçüncü yüzyıldan hicrî 1439 yılına kadar olan dönemi kapsamaktadır. Her bir kısım da üç alt başlığa sahiptir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, sonuç kısmında maddeler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study titled“The Contributions of Kurdish Ulama to the Hadith”was conducted on a group of prominent Kurdish personalities that contributed to the field of Hadith both in narrative and in sagacity after a long period of time. The study included two main sections; theoretical and practical, and conclusion and references sections. In the present study, where Kurdish scholars were examined biographically, information about each individual's scientific personality, name, identity, the environment where they were raised, place of death, scientific journeys, their teachers and students were briefly discussed. The personalities were ordered based on their dates of death, starting from the oldest personality. Furthermore, positive or negative views of the scholars about these subjects were conveyed as well as information about their narratives and the works they authored in the service of hadith. The first part of the study, which is presented in two sections, covered the period until the third Mohammedan century. The second part covered the period from the 3rd century until the Mohammedan year 1439. Each section included three subsections. Findings obtained in the study are itemized in the conclusion section.