Assessing international mindedness in staff at an IB PYP school in Erbil
Bir Erbil lB PYP Okulu'nda uluslararası bilinci değerlendirme
- Tez No: 481213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ROBİNN ANN MARTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, uluslararası bilinç, küresel yeterlilik, Kuzey Irak, Uluslararası Bakalorya, İlk Yıllar Programı, Action research, international mindedness, global competence, Northern Iraq, International Baccalaureate, Primary Years Programme
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu eylem araştırmasında, Kuzey Irak'ta Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (IB PYP) uygulayan bir okulun çok kültürlü ve çok dilli çalışanlarıyla, bir değerlendirme ölçeği kullanılarak uluslararası bilinç kavramı incelenmiştir. Bu çalışma, çalışanların bu ölçek aracılığıyla uluslararası bilinç üzerine verdikleri tepki ve düşünceler ile yöneticilerin, çalışanların yanıtlarının analizi üzerine verdikleri tepki ve düşüncelerini incelemiştir. Bu çalışmada, Küresel Yetkinlik Yeteneği Değerlendirmesi (GCAA) uygulanmadan önce bir anket aracılığıyla çalışanlardan veriler toplandı, ve GCAA tamamlandıktan sonra anket ve odak grup görüşmeleri aracılığıyla yeni veriler toplandı. GCAA'nın veri analizinde, Irak ve çevre ülkeler (Türkiye, Yunanistan, Azerbaycan ) ile Batı ülkelerinden çalışanlar olmak üzere iki çalışan grubu arasında uluslararası bilinç bakımından önemli bir fark bulundu. Her iki grubun çalışanları da, GCAA'nın Batı iş dünyası perspektifinden yazıldığını düşündüklerini ve GCAA'daki soru stilleri ve sayısından hoşlanmadıklarını belirttiler. Okuldaki yöneticiler, GCAA'dan alınan bilgilerin, daha uluslararası düzeyde düşünülmüş bir öğretmen alım programının geliştirilmesine ve okulda vi uluslararası bilinç konusunda devam eden mesleki gelişimler yapılmasına olanak sağlayacağını belirttiler. PYP koordinatörü olan eylem araştırmacısı, GCAA ve odak grup görüşmelerinin çalışanların uluslararası bilinç anlayışlarındaki boşlukları belirlediğini tespit etti. Eylem araştırması döngüsünün ilk bölümünde belirlenen bu anlayış boşlukları sonrasında tüm okulda uluslararası bilinç anlamının geliştirilmesi ve bu anlamın nasıl geliştirileceğine yönelik tartışmalara olanak sağlayacağı belirtildi.
Özet (Çeviri)
This action research explored using an assessment tool to assess international mindedness with the multi-cultural and multi-lingual staff of one International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP) school in Northern Iraq. The study went on to explore the staff's reactions to and reflections on the tool and international mindedness as well as the administrators' reactions and reflections on the analysis of the staff responses. The study gathered data from staff using surveys before taking the Global Competence Aptitude Assessment (GCAA) and used surveys and focus group interviews to gather data after the GCAA was completed. The data analysis from the GCAA found a significant difference in international mindedness between two groups of staff members – those from Iraq and surrounding countries (Turkey, Greece, Azerbaijan) and staff from Western countries. Staff from both groups found the GCAA to be written from a Western business perspective and they disliked the style and amount of questions in the GCAA. Administrators at the school reflected that information from the GCAA could lead to the development of a more internationally minded teacher induction program and on-going professional iv development about international mindedness in the school. The PYP coordinator, as the action researcher, found that the GCAA and focus group interviews identified gaps in the understanding of international mindedness of the staff. Identifying the gaps in understanding completed the first part of the action research cycle that can then lead to further discussion and development of the meaning of international mindedness across the school and how that meaning is developed further.