Beden eğitimi ve spor dersinin down sendromlu çocukların ruhsal uyum düzeylerine etkisi
The effect of physical education and sports lesson on psychologi̇cal adaptai̇ton levels of children with down syndrome
  1. Tez No: 481245
  2. Yazar: ZEYNEL ABİDİN ŞENLİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, beden eğitimi ve spor, ruhsal uyum
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, beden eğitimi ve spor aktivitelerinin down sendromlu çocukların ruhsal uyum düzeylerine etkisinin olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Yaşları 07–18 yıl arası değişen katılımcılar, zihinsel engel düzeyi açısından eşit dağılım göstermesi koşulu ile rastgele örneklem tekniğine göre deney grubu ve kontrol grubu olmak üzere iki eşit gruba ayrılmışlardır ve deney grubu 16 hafta süre ile haftada 2 gün ve günde 1 saat olmak üzere fiziksel aktivite programına katılırken, kontrol grubu bu süreçte hiçbir aktiviteye katılmamıştır. Araştırmada beden eğitimi ve spor aktiviteleri için“Günlük Program İlkeleri Örneği”nden faydalanılmıştır. Katılımcılardan deney grubunu oluşturan 10 down sendromlu çocuğun 7'si erkek 3'ü kadın, aynı şekilde kontrol grubunu oluşturan 10 down sendromlu çocuğunda 7'si erkek 3'ü kadındır. Deney grubunu oluşturan 10 down sendromlu çocuğun yaş ortalamaları 13,20±2,251 iken, kontrol grubunu oluşturan 10 down sendromlu çocuğun yaş ortalamaları 12,30±2,710 olarak tespit edilmiştir. Katılımcılara 16 haftalık beden eğitimi ve spor aktiviteleri öncesinde ve sonrasında Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Grupların beden eğitimi ve spor aktiviteleri öncesinde Hacettepe Ruhsal Uyum Düzeyi alt başlıklarından“Nevrotik Sorun, Davranış Sorunları, Diğer davranış sorunları”ve toplam ölçek puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma yoktur (p>0,05). 16 haftalık süreç sonunda deney grubunun Hacettepe Ruhsal Uyum Düzeylerin alt başlıklarından“Nevrotik Sorunlar, Davranış Sorunları, Diğer Davranış Sorunları”ve toplam ölçek puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. Sonuç olarak, 16 hafta uygulanan beden eğitimi aktivitelerinin, 07-18 yaş aralığındaki down sendromlu çocuklarda ruhsal uyum ölçeği alt başlıklarından“nevrotik sorun, davranış sorunları, diğer davranış sorunları”ve toplam ölçek puanlarında anlamlı bir düşüş meydana getirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate whether physical education and sports activities affected psychological adaptation levels of children with Down syndrome. Participants aged between 07 and 18 years were randomly assigned to the experimental group and the control group with the condition of equal distribution in terms of mental retardation level and while the experimental group participated in the physical activity program for 2 weeks and 1 hour per day for 16 weeks, the control group did not participate in any activity during this period. In the study physical education and sport activities were used as examples of“daily program principles”. In the experimental group there were 7 boys and 3 girls and in the same way there were 7 boys and 3 girls in control group. The age mean of 10 children with down syndrome in experimental group were determined as 13,20±2,251, the age age mean of 10 children with down syndrome in control group were determined as 12,30±2,710.