8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabına yönelik sosyal bilgiler öğretmenlerinin algı ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the perception and attitudes of social studies teachers towards 8th grade Reform History and Ataturkism textbook
- Tez No: 481278
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Ders Kitabı, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Primary school, Course book, Turkish Republic revolution History and Kemalism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma ile ilköğretim T. C. İnkılap Tarih ve Atatürkçülük ders kitabının tasarım, görsel düzen ve fiziksel yapı; içerik; dil ve anlatım boyutlarına yönelik sosyal bilgiler öğretmenlerinin algı ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kütahya merkez ve ilçelerinde görev yapmakta olan sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma 2016-2017 öğretim yılında bahar döneminde 152 sosyal bilgiler öğretmenine uygulanmıştır. Daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için ölçek 20 kişiye uygulanan yarı yapılandırılmış mülakat formu ile desteklenmiştir. Araştırma nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanıldığında tanımlanan karma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyal Bilgiler öğretmenlerine Taş (2007) tarafından geliştirilen ölçek uygulanmıştır. Ölçeğin ilk kısmında kişisel bilgi formu yer almaktadır. İkinci kısmında ise sosyal bilgiler öğretmenlerin ilköğretim T.C. inkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabının tasarım, görsel düzen ve fiziksel yapı; içerik; dil ve anlatım boyutlarına yönelik değerlendirme soruları yer almaktadır. Ölçek sorularının değerlendirilmesinde SPSS 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Yarı yapılandırmış mülakat formunun değerlendirilmesi içerik analizi yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabının tasarım, görsel düzen ve fiziksel yapısı ve dil anlatım alt boyutlarında genel olarak olumlu görüş belirtirken içerik alt boyutunda kararsız kaldıkları görülmüştür. Ders kitabının geneline yönelik görüşlerinde ise cinsiyete, öğrenim durumuna, mesleki kıdeme göre istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermezken mezun olunan yükseköğretim kurumuna mesleki unvana ve ders kitabı memnuniyetine göre istatiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmacılara ve eğitimcilere farklı sınıf düzeyinde sosyal bilgiler ders kitaplarına yönelik öğretmen görüşleri alınması ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabının yoğun olmasından dolayı haftalık ders saatinin artırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY With this study, the design, visual arrangement and physical structure of primary education T. C. Revolutions History and Ataturkism course book; content; language and narrative dimensions of social studies teachers' perceptions and attitudes are aimed to determine. The study group of the study is composed of teachers of social studies who are working in Kütahya headquarters and districts. The research was applied to 152 social studies teachers in the spring semester 2016-2017 school year. In order to reach more detailed information, the scale was supported by a semi-structured interview form applied to 20 people. The study used the hashing method defined when quantitative and qualitative methods were used together. The scale developed by Taş (2007) was applied to social studies teachers as data collection tool. The first part of the scale contains a personal information form. In the second part, social studies teachers' primary school T.C. History of Revolution and Ataturkism course book design, visual layout and physical structure;content; assessment questions related to language and narrative dimensions are included. SPSS 22 statistical package program was used to evaluate the scale questions. Independent samples t-test and one-way ANOVA were used in the analysis of quantitative data.The semi-structured interview form was evaluated by content analysis method. As a result of the research, social studies teachers' T.C. History of Turkish Revolution and Atatürk's lesson showed a general positive opinion on the design, visual layout and physical structure and language expression sub-dimensions of the course book, but they found that they were unstable in the content sub-dimension and did not show a statistically significant difference according to their sex, education status or vocational seniority. it was determined that there was a statistically significant difference according to the satisfaction of professional title and course book Researchers and educators are suggested to take teacher opinions for different grade level social studies course book and increase the weekly lecture hours due to the intensive of T.C. Revulation History and Ataturkism course book.