İngilizce öğretmenlerinin hizmet öncesinde aldıkları eğitimin öğretim uygulamalarına yansıması
Reflection of english teachers' pre-service education to their teachings
- Tez No: 481281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNGÖR KESKİNKILIÇ YUMUŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Öncesi Eğitim, İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı, Dil becerileri, Pre-service Education, ELT Curriculum, Language Skills
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı ülkelerden insanların birbiriyle iletişim kurması kolaylaşmış hatta bu bir ihtiyaç haline gelmiştir. İngilizce dünya genelinde en çok konuşulan dillerden biri haline gelmiştir. Bu sebeple birçok ülkenin eğitim programlarında da yabancı dil eğitimi kapsamında tercih edilmekte ve önemli görülmektedir. Türkiye İngilizcenin artan önemine paralel olarak vatandaşlarına bu dili etkili bir şekilde öğretmek amacıyla öğretim programlarını düzenlemiştir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseninde yürütülen bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin hizmet öncesinde aldıkları eğitimin öğretim uygulamalarına yansıması olarak belirlenmiştir. Çalışmaya Konya ili merkez ilçelerde görev yapan ve öğretmenliğinin ilk 10 yılı içerisinde olan 30 öğretmen katılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanmış ve betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin dil becerilerini geliştirme alanında yeterince ders aldığı ancak dinleme, konuşma, yazma ile okuma becerilerinin ve dilbilgisi kurallarının öğretimi konusunda yeterince ders almadığı ve uygulama yapma fırsatı bulamadığı, bu becerilerin öğretiminde kullanılacak materyalleri geliştirme ve uyarlama alanında eksikliklerinin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte hizmet öncesinde dil becerilerinin öğretimine yönelik ders alan öğretmenler arasında bu derslerin öğretmenlerin öğretim uygulamalarına yansıma oranı okuma becerileri hariç oldukça yüksek olarak bulunmuştur. Ayrıca görüşülen öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun yabancı dil öğretiminde geleneksel yöntemleri tercih ettiği ve hümanisttik yöntemleri teoride bilmesine rağmen uygulamaya yansıtamadığı ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda İngilizce öğretmenliği lisans programı ile ilgili öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication among people from different countries has got easier and easier with the developing technologies even it becomes a necessity. In this process English language has become one of the most spoken languages in the world. So English finds its place in the curriculums of many countries and it is regarded as a significant subject. Turkey, in parallel with the increasing importance of the English language in the world, arranged its curriculums to teach English effectively. This study, which is conducted through case study one of the qualitative methods, aims to examine the reflection of English teachers' pre-service education to their teaching practices. 30 teachers who are in the first ten years of the service and working in central districts of Konya participated in the study. Data was collected through semi-structured interview form and analyzed through descriptive analysis. The study concludes that teachers take enough lessons in the field of developing language skills but they do not take enough lessons in teaching listening, speaking, reading, writing and grammar, that they do not have enough opportunities to practice teaching and that they are lacking in developing and adapting material for teaching these skills. Nevertheless, among the teachers who took lessons about teaching these skills in the pre-service education, reflection rate of these lessons is found to be quite high except for the reading skills. It is also found that most of the teachers prefer conventional methods and although they know humanistic methods in theory, they could not reflect them on their teachings. Suggestions about undergraduate level ELT curriculum are made.