Beliren yetişkinlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinde yordayıcı değişkenler olarak yaşam doyumu ve yalnızlık
Life satisfaction and loneliness as preditor variables in emerging adulthood's psychological endurance levels
  1. Tez No: 481292
  2. Yazar: ESMA GÜLER YAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA TRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Psikolojik Dayanıklılık, Yaşam Doyumu, Yalnızlık, Emerging Adulthood, Psychological Endurance, Life Satisfaction, Loneliness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmanın amacı beliren yetişkinlerde psikolojik dayanıklılık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi; psikolojik dayanıklılık, yaşam doyumu ve yalnızlık arasında ilişki olup olmadığına bakılması; yaşam doyumu ve yalnızlığın psikolojik dayanıklılığı yordama gücünün araştırılmasıdır. Çalışma grubuna amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 543'ü kız, 116'sı erkek olmak üzere toplam 659 beliren yetişkinin Psikolojik Dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Basım ve Çetin (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (Friborg ve ark., 2003)”, Yaşam Doyumu puanlarının belirlenmesi amacıyla Köker (1991) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Yaşam Doyumu Ölçeği (Diener, Emmons, Larsen ve Griffin, 1985)”ve Yalnızlık puanlarının belirlenmesi amacıyla Demir (1989) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“UCLA Yalnızlık Ölçeği (Russel, Peplau ve Ferguson, 1978)”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde değişkenlere bağlı SPSS 18.00 paket programı kullanılarak frekans, yüzde, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi, tukey testi, pearson momentler çarpımı korelasyon tekniği ve çoklu doğrusal regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Yaşam doyumu ile toplam psikolojik dayanıklılık ve psikolojik dayanıklılık alt boyutları (yapısal stil, gelecek algısı, aile uyumu, kendilik algısı, sosyal yeterlilik, sosyal kaynaklar) arasında pozitif yönlü; yalnızlık ile toplam psikolojik dayanıklılık ve psikolojik dayanıklılık alt boyutları (yapısal stil, gelecek algısı, aile uyumu, kendilik algısı, sosyal yeterlilik, sosyal kaynaklar) arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşam doyumu ve yalnızlık değişkenlerinin birlikte beliren yetişkinlerin yapısal stil, gelecek algısı, aile uyumu, kendilik algısı, sosyal yeterlilik, sosyal kaynaklar alt boyutları ile toplam psikolojik dayanıklılık düzeylerini açıkladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the psychological endurance levels in terms of various variables, to investigate whether there is any relation between psychological endurance, life satisfaction and loneliness,to research the predictive power of life satisfaction and loneliness upon psychological endurance.To determine the psychological endurance levels of 659 adolescents in total, 543 females and 116 males, selected by random cluster sampling for the study group, The Psychological Durability Scale for Adults (Friborg et al., 2003) ,adapted to Turkish by Basım and Çetin (2011), and to determine the Life Satisfaction scores Life Satisfaction Scale (Diener, Emmons, Larsen and Griffin, 1985), translated in Turkish by Köker (1991),and to determine the loneliness scores The UCLA Loneliness Scale(Russel, Peplau and Ferguson, 1978), adapted by Demir (1989) to Turkish are used in this work. Frequency, percentage, independent groups t-test, one way variance analysis, Tukey test,Pearson product-moment correlation technique and multiple regression analysis are used in the statistical analysis of the survey data, by using the SPSS 18.00 package program depending on the variables. There is positive relation between life satisfaction, total psychological endurance and psychological endurance sub-dimensions(structural style, future perception, family cohesion,self perception,social competence,social resources); however,there is negative relation between loneliness and total psychological endurance and its sub-dimensions(structural style,future perception, family cohesion, self perception, social competence, social resources).Variables of life satisfaction and loneliness are found to explain the structural style, future perception, family cohesion, self perception, socail competence,social resources sub-dimensions and levels of total psychological endurance of emerging adulthoods.