Özel eğitim kapsamında müze eğitimi uygulamalarının incelenmesi
The applications of museum education in the scope of special training
  1. Tez No: 481293
  2. Yazar: BARIŞ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÖKAY, YRD. DOÇ. DR. YAHYA ÇIKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Müze, Müze Eğitimi, Müze Eğitimi Uygulamaları, Special Education, Museum, Museum Education, Museum Education Applications
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
“Özel Eğitim Kapsamında Müze Eğitimi Uygulamalarının İncelenmesi”isimli çalışma ile öncelikle özel eğitime gereksinim duyan öğrenci ve bireyler incelenmiş ve müzelerde uygulanan müze eğitiminin, nasıl başladığı, hangi aşamalardan geçtiği, özel eğitime gereksinim duyan öğrenci ve bireyler için hangi etkinliklerin yapıldığı üzerinde durulmuştur. Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin müze eğitimi konusunda özellikle yurt dışında yapılan çalışmalar, kaynaklar, tezler, makaleler incelenerek normal bireylerde olduğu gibi özel eğitim gereksinimli bireylere de birçok etkinlik planlandığı, bu etkinlikler planlanırken tüm gereksinimlerine cevap verebilecek şekilde düzenlemeler yapıldığı görülmektedir. Bu etkinliklerin düzenli şekilde ilerleyebilmesi için müzelerde eğitim birimleri oluşturarak faaliyetlerin bir program dâhilinde alanında uzman kişilerce yapılmasını sağlamışlardır. Bu kapsamda özel gereksinimli bireylerden hafif düzeyde zihinsel yetersizliği bulunan ortaokul seviyesinde eğitim öğretimlerine devam eden bir grup öğrenci ile müze eğitim etkinlikleri planlanarak; müze eğitimi uygulamalarında nelere dikkat edilmesi gerektiği, müze eğitim uygulamalarında müzelerin ne gibi eksikliklerinin olduğu, eğitim uygulamalarına etki eden faktörlerin neler olduğunun yerinde görülüp incelenmesi için Karaman Müzesi'nde müze eğitimi uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde bu konuda hangi çalışmaların yapılabileceği, müzelerimizin eğitim uygulamaları konusunda ve özel eğitim gereksinimi olanlar için müze eğitimi uygulamalarının nasıl yapılabileceği noktasında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the examination of museum education applications covered by special training forensic work, the students and individuals who arein need of special training have been estimated and also, it has been examined how the museum education started in museums, which stages it has passed, which activities were done for the students and individuals who are in need of special training. It has been seen that individuals who are in need of special training, are organized in a such a way that they can meet all their needs while organizing museum education, especially activities that are planned in the field of activities such as studying, resources, thesis, articles, made in abroad. In order to ensure that those acitivities can proceed in a regular manner,they have created educational units in the museums and made it possible to carry out the activities within program in the field of specialists. In this context, museum education activities are planned with a group of students who have mildly inadequate mentality of individuals who are in need of special training and how thay should be careful about museum education practises. Because of this reason, museum applications have been examined in Karaman Museum. Some suggstions have been made about which studies can be done, how to do museum education applications for the people in special need in our counrty.