Sabahattin Ali'nin Eserlerinde Aşk
Love in the works of Sabahattin Ali
  1. Tez No: 481375
  2. Yazar: ESRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, aşk, hikâye, roman, şiir, Türk edebiyatı, Sabahattin Ali, love, story, novel, poem, Turkish literature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sabahattin Ali (1907-1948) Çağdaş Türk hikâyeciliğinin önde gelen önemli isimlerindendir, çeşitli nedenlerle yurdun birbirinden farklı bölgelerinde bulunan yazarın edindiği izlenimler, yaşadığı deneyimler eserlerinin büyük çoğunluğunun kaynak noktası olur. Sabahattin Ali'nin eserleri bu bağlamda sosyolojik, psikolojik ve biyografik bağlamda okumaya oldukça uygundur. Sabahattin Ali'nin bir kamera titizliği ile edindiği gözlem, izlenim özelliği gerçek unsurları kurguya aktarma noktasında son derece etkilidir. Bu çalışmada ise Sabahattin Ali'nin bütün eserlerinde (şiir, mektup, hikâye, roman, piyes vd.) aşk kavramının nasıl ele alındığı işlenmiştir. Bu çalışmada incelenen eserler şu şekildedir: Öykü kitapları:“Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya, Sırça Köşk”; romanları;“İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf”; şiir;“Bütün Şiirleri”; mektup türünde;“Canım Aliye, Ruhum Filiz, İki Gözüm Ayşe”; Sabahattin Ali'nin“Çakıcı'nın İlk Kurşunu”adlı eseri başlı başına bir hikâye kitabı olmayıp yazarın kitaplarına girmemiş, bazıları da yarım kalmış şiir, hikâye ve başka yazıları toplanarak kitap halinde yayınlanır. Sabahattin Ali'nin bütün eserleri, yazar üzerine yapılan çalışmalar dikkate alınarak genel anlamda aşk kavramı, Türk edebiyatında aşk, yazarın eserlerinde aşk olgusunu nasıl işlediği, aşkın türleri, yazarın aşk ve kadın kavramına bakışı konuyu ele alış biçimi Sabahattin Ali'nin bütün eserleri ve yazar üzerine yapılan çalışmalar dikkate alınarak genel anlamda aşk kavramı, Türk edebiyatında aşk, yazarın eserlerinde aşk olgusunu nasıl işlediği, aşkın türleri, yazarın aşk ve kadın kavramına bakışı konuyu ele alış biçimi, aşk ve aile, aşk ve fedakârlık, aşk ve engeller, aşkın güzel sanatlarla ilgisi, aşkın geleneksel anlatı izlerindeki yansıması ve aşk ve kıskançlık başlıkları altında değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
Sabahattin Ali (1907-1948) is one of the leading names in contemporary Turkish storytelling. The impression given by the writer who lives in different regions of the country for various reasons and the experiences he experiences are the source of the great majority of his works. The works of Sabahattin Ali are well suited to study in this context in sociological, psychological and biographical contexts. Observation by Sabahattin Ali with a camera meticulousness, the impression feature is extremely effective in conveying the real elements to the fiction. In this work, all the works of Sabahattin Ali (poetry, letter, story, novel, play etc.) The works studied in this study are as follows: Story books:“Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya, Sırça Köşk”; novels;“İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf”; poem;“Bütün Şiirleri”; letter type;“Canım Aliye, Ruhum Filiz, İki Gözüm Ayşe”; Sabahattin Ali's“ Çakıcı'nın İlk Kurşunu ”is not a story book in its own right, but it is published as a book with some poems, stories and other writings that have not entered the author's books. All the works of Sabahattin Ali, all the works of how love works in the works of the author, types of love, the way the writer treats the concept of love and the concept of woman, love and family, love and family, love and sacrifice, love and obstacles, love's interest in fine arts, reflection on the traces of love's traditional narrative, and love and jealousy.