Halit Ziya Uşaklıgil'in Romanlarında Aile
Family in the novels of Halit Ziya Uşaklıgil
- Tez No: 481385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halit Ziya Uşaklıgil, roman, aile, Halit Ziya Uşaklıgil, novel, family
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Türk edebiyatının özellikle de Servet-i Fünûn edebiyatının önemli yazarlarından olan Halit Ziya Uşaklıgil (1868-1945) realist bir yaklaşımla ve teknik açıdan sağlam bir şekilde yazdığı romanlarıyla Modern Türk romanının ilk örneklerini verir. Hikâye, mensur şiir, anı, deneme ve tiyatro gibi türlerde eser veren ancak romanlarıyla ön plana çıkan Halit Ziya Uşaklıgil'in roman konuları içinde aile büyük bir öneme sahiptir. Halit Ziya Uşaklıgil, realist bakış açısının yansıması olarak olumsuz özelliklere sahip ailelere de yer verirken, romanın arka planında toplumsal bir eleştiri de yapar. Romanlarında; evlilik, eşler arasındaki ilişki, çocuk-ebeveyn ilişkisi, kardeşlerin birbirlerine yaklaşımları ve akrabalık ilişkileri üzerinde duran Halit Ziya Uşaklıgil, bu ilişkileri yansıtırken, aile üyelerini kaybeden, şiddet gören, aldatılan ve boşanan bireylere yer verir. Tezin amacı, Türk romancılığında bir dönüm noktası olan Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarında önemli bir sosyolojik arka plana sahip olan aile kurumunu, sosyolojik ve bütüncül bir yaklaşımla inceleyerek, bu romanlardaki aile olgusunun durumunu tespite çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Halit Ziya Uşaklıgil (1868-1945) is one of the most important writers of Turkish literature espacially Servet-i Fünûn period who gives first examples of modern Turkish novelism with a realistic approach and technically professionalism. Halit Ziya Uşaklıgil wrote stories, impartial poetries, essays, plays but he comes forward with novels. In his novels family foundation tooks a great significance. While he mentions about families with negative attributes which is a reflection of realistic perspective also makes a social criticism in the back story of the novel. In his novels Halit Ziya Uşaklıgil emphasizes in marriage, relationship between couples, child-parent relations, brother-sister behaviours and relative relationships. He also gives place to the one who lost one of his family members, physical brutality and person who get devorced and cheted on while he mirrors this relationships. Goal of this thesis is to identify the stuation of family foundation in Halit Ziya Uşaklıgil novels which is a milestone in the Turkish novelism. Family foundation has a important sociological principal in Halit Ziya Uşaklıgil novels and this research will try to determine it with a comprehensive approach.