Us foreign policy and violent non-state actors in the 2000s cases of HAMAS and GAM
2000'li yıllarda Amerikan dış siyaseti ve şiddet yanlısı devlet dışı aktörler-HAMAS ve GAM analizleri
  1. Tez No: 481482
  2. Yazar: SAFFET AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet Yanlısı Devlet Dışı Aktörler, HAMAS, GAM, ABD Dış Politikası, Küresel Terörizm, Violent Non State Actors, HAMAS, GAM, US Foreign Policy, Global Terrorism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Şiddet yanlısı devlet dışı aktörler (VNSA) soğuk savaş sonrası dönemde uluslar arası ilişkilerde önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu aktörler bölgesel ve uluslararası ortamlarda sosyal, siyasi ve güvenlik rolleri üstlenmektedirler. Bu tezde, benzer özelliklere sahip iki İslami VNSA; Ortadoğu'dan HAMAS ve Güneydoğu Asya'dan GAM incelenmiştir. Bu tezin amacı ABD dış politikasının Endonezya'daki GAM (Gerakan Acheh Merdaka/Özgür Acheh Hareketi)'a karşı barışçıl/uzlaştırıcı bir yaklaşım sergilerken HAMAS (Harakat al-Muqawama al-Islamiya/İslami Direniş Hareketi)'a karşı aynı tutumu göstermemesinin nedenlerini araştırmaktır. Bu inceleme neticesinde ABD dış politikasının Filistin ve Acheh sorunlarında iki farklı sonuca ulaştığı ortaya çıkmıştır; GAM şiddeti terketmeyi kabul etmiş ve Endonezya siyasal yapısı içinde barışçı bir siyasal partiye dönüşmüş, ama HAMAS aynı sonuca ulaşamamıştır. Bu iki bölgesel sorunu etkileyen faktör ABD ile HAMAS/GAM ve hasım devletler (İsrail/Endonezya) arasındaki karmaşık ilişkiler yumağıdır. Bu karmaşık etkileşimdeki temel unsur da ABD yönetimi ile Israil ve Endonezya devletleri arasındaki ikili ilişkilerin yapısı ve uyumlu/uyumsuz olma durumudur.
Özet (Çeviri)
The Violent Non-State Actors (VNSA) play a substantial role in post-Cold War international relations. They influence the social, political and security environment at regional and international context. In this thesis, two Islamist VNSAs with similar specifications; HAMAS of the Middle East and GAM of the Southeast Asia have been studied. The purpose is to investigate the reasons why did the US actively pursued a conciliatory/inclusive approach towards GAM (Gerakan Acheh Merdaka/Free Acheh Movement in Indonesia) but not towards HAMAS (Harakat al-Muqawama al-Islamiya/The Islamic Resistance Movement in Palestine)? The conclusion is that the US foreign policy has come up with two different solutions in Palestine and Acheh conflicts; while GAM has been persuaded to end violence and transit into a peaceful political organization in Indonesian political system, HAMAS has not been so far. The factor which affects these two conflicts is the complex interaction amongst the US, the VNSAs (HAMAS and GAM) and the Parent states (Israel and Indonesia). In this complex interaction, the core element is the nature of the relations between the US administration and the Parent States (Israel and Indonesia).