Seröz effüzyonların sitopatolojik tanısında karsinoembriyonik antijen (CEA) kullanılarak karsinom hücrelerinin immünositokimyasal tekniklerle değerlendirilmesi
İmmuncytological diagnosis of carcinoma cells in serous effusions by carcinoembrionic antigen (CEA)
- Tez No: 48152
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİN KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Seröz effüzyon, immünsitokimya, CEA, Serous effusion, immunosytochemistry, CEA
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
II ÖZET Seröz effüzyonlann sitopatolojik incelenmesi ile önemli bilgiler elde edilebilir. Ancak effüzyon oluşumuna yol açan nedenin benign bir süreç mi, yoksa bir malignite mi olduğuna karar vermek güç olabilir. Yalnızca sitomorfolojik kriterler kullanılarak mezotel hücrelerini karsinom hücrelerinden ayırmak, her zaman mümkün olmamaktadır. Seröz effüzyonlann immünsitokimyasal olarak CEA ile boyanmasının tanısal değer taşıdığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, seröz effüzyonlann tanısında CEA ile yapılacak boyamanın güvenirliliğini araştırmaktır. Çalışmaya 59 seröz effüzyon dahil edilmiştir. Bu seri 26 adet reaktif benign ve 33 adet karsinom hücreleri içeren malign effüzyondan oluşmaktadır. Malign effüzyonlardan 30'unda CEA ile pozitif boyanma elde edilmiştir. Karsinom hücrelerinde boyanma paterni diffüz ve stoplazmik iken bir olguda periferal membranöz boyanma izlendi. Benign 22 olguda ise CEA ile boyanma negatif iken 4 olguda CEA pozitifliği saptanmıştır. Bu olgulardan 3'ünde pozitif boyanma kross-reaksiyon olarak değerlendirildi. Diğer vakanın tekrar incelenmesinde ise ilk tanıda hatalı değerlendirmeye yol açan kanser hücreleri saptandı. Seröz effüzyonlarda immünsitokimyasal olarak CEA'nın gösterilmesinin, karsinom hücrelerini reaktif mezotel hücrelerinden ayırmada yararlı bir belirleyici olabileceği ve immünsitokimyanm yardımı ile seröz effüzyonlarda sitopatolojik incelemenin güvenirliliğinin artırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Cytopathologic analysis of serous effusions can provide important information for management of patients presenting with effusions. However, it may be difficult to determine whether the effusion is caused by a benign process or is a result of a malignancy mesothelial cells can not always be distinguished from carcinoma cells by using soley cytomorphologic criteria. Immuncytochemical techniques may facilitate the distinction between reactive mesothelial and carcinoma cells. Immuncytochemical staining of serous effusions by CEA has been shown to be of diagnostic of serous effusions. 59 serous effusions were collected for this study. The group was composed of 26 reaktive benign and 33 malignant effusions which contained carcinoma cells. Positive staining with CEA was detected in 30 of the malignant effusions. Staining patern in carcinoma cells was diffuse and cytoplasmic, exluding a single case which showed peripheral membranous staining. CEA staining was in 22 of the benign effusions; however 4 of them showed positive staining with CEA. The false (positive staining) in 3 of these cases was evaluated as a cross-reaction. Reexamination of the other case, revealed carcinoma cells which were under diagnosed in the first categorization. It is concluded that immuncytochemical detection of CEA in serous effusions carcinoma cells from reactive mesothelial cells and by the help of immuncytochemistry, the reliability of cytopathologic examination of serous effusions can be enhanced.
Benzer Tezler
- Seröz efüzyon sitolojisinde konvansiyonel sitoloji ve sıvı bazlı sitoloji (THİNPREP) yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of conventional and liquid-based cytology (THINPREP) preparations in serous effusion
ERTUĞRUL ORUÇ
- Kliniğimizde perikardit ve perikardiyal efüzyon tanısı ile takip edilen hastaların klinik ve laboratuar özellikleri
Clinic and laboratory conditions of patients who were diagnosed as pericarditis and pericardial effusion in our clinic.
AYTAÇ AKYOL
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
KardiyolojiYüzüncü Yıl ÜniversitesiKardiyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUSTAFA TUNCER
- Efüzyonlu otitis mediada timpanik zardaki renk değişikliği ile efüzyon sıvısınınviskozitesi arasındaki korelasyon
The correlation between the color change of the tympanic membrane and effusion viscosity at otitis media with effusion
NAZAN DEĞİRMENCİ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2013
Kulak Burun ve BoğazBezm-i Alem Vakıf ÜniversitesiKulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
UZMAN SELAHATTİN TUĞRUL
PROF. DR. ORHAN ÖZTURAN
- Seröz effüzyonlarda malign mezotelyoma,reaktif mezotel hücreleri ve adenokarsinoma ayırımında Calretinin, GLUT-1 ve E-cadherin ekspresyonunun değeri
The value of the expression of Calretinin,GLUT-1 and E-cadherin in the differential diagnosis of malignant mesothelioma,reactive mesothelial cells and adenocarcinoma in serous effusions.
SEVCİHAN MUTLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Onkolojiİstanbul ÜniversitesiKlinik Onkoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CANAN ALATLI