Empathy skills in middle childhood: the role of child's temperament, parenting practices, and mother's empathy
Orta çocukluk döneminde empati yeteneği: çocuğun mizacı, ebeveynlik davranışları ve annenin empatisinin rolü
  1. Tez No: 481551
  2. Yazar: YEŞİM YAVAŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Empati, Bilişsel Empati, Ebeveynlik Davranışları, Mizaç, Affective Empathy, Cognitive Empathy, Parenting Practices, Temperament
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocukların mizaçlarının (engelleme denetimi ve algısal hassasiyet), ebeveynlik davranışlarının (annenin sıcaklığı, açıklayıcı akıl yürütme ve olumlu ifade gücü) ve annenin empatisinin (duygusal, bilişsel ve davranışsal) çocukların empati yetenekleri (duygusal, bilişsel ve davranışsal) üzerindeki rollerini incelemektir. Ayrıca ebeveynlik davranışları, annenin empatisi ve çocukların empati yetenekleri arasındaki ilişkilerin, çocukların algısal hassasiyet mizacına ve cinsiyetlerine göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Bu amaçla, toplamda 362 3. ve 4. sınıf öğrencisine ve onların annelerine, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan 6 farklı ilkokul aracılığı ile ulaşılmıştır. Çocukların mizaçları, ebeveynlik davranışları, annenin empatisi ve çocukların empati yetenekleri farklı anketlerle ölçülmüştür. Çalışmada, her bir bağımlı değişken için (duygusal, bilişsel ve davranışsal empati) üçer hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. 6 hiyerarşik regresyon analizi için, algısal hassasiyet mizacı analize algısal hassasiyet – ebeveynlik davranışları etkileşimini ve algısal hassasiyet – anne empatisi etkilişimi görebilmek amacıyla yordayıcı değişken olarak girilmiştir. Son 3 hiyerarşik regresyon için çocuğun cinsiyeti, çocuğun cinsiyeti – anne empatisi etkileşimini görebilmek amacıyla yordayıcı değişken olarak girilmiştir. Sonuçlar, her bir ebeveynlik davranışının ve annenin bilişsel empatisinin çocukların empati yeteneklerinde doğrudan etkili olduğunu göstermiştir. Algısal hassasiyet mizacının ve cinsiyetin de çocukların empati yeteneklerinde anlamlı birer yordayıcı olduğu bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, alanyazına katkıları, eksiklikleri ve gelecek çalışmalar için önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the current study is to investigate the role of children's temperamental characteristics (inhibitory control and perceptual sensitivity), parenting practices (maternal warmth, inductive reasoning, and positive expressivity), and maternal empathy (affective, cognitive, and behavioral) on children's affective, cognitive, and behavioral empathy skills. In addition, the moderator role of children's perceptual sensitivity and gender is examined separately between parenting practices, maternal empathy, and children's empathy skills. For this purpose, a total of 362 3rd and 4th graders and their mothers were recruited from 6 primary schools in Çankaya-Ankara. Children's temperament, parenting behaviors, maternal empathy, and children's empathy skills were assessed by different questionnaires. In the study, three sets of hierarchical regression analyses were performed for each individual outcome (affective empathy, cognitive empathy, and prosocial motivation). For six hierarchical regression analyses, temperament of perceptual sensitivity was entered into analyses as a moderator variable in order to observe the possible interaction effects of perceptual sensitivity with each parenting behaviors as well as each maternal empathy types separately. For the last three hierarchical regressions, child's gender was entered into analyses as a moderator variable in between maternal empathy and child's empathy skills. The results indicated that each parenting practices and maternal cognitive empathy directly associated with children's empathy skills. The moderator role of child's perceptual sensitivity and gender was also significant for children's empathy skills. Findings of the study, contributions, limitations, and future suggestions were discussed.