Effüzyonlu otitis media tanısında akustik reflektometrinin yeri
Effüzyonlu otitis media tanisinda akustik reflektometrinin yeri
- Tez No: 481561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOGAY MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu Otitis Media, Akustik Reflektometri, Komplikasyonlar, Otoskopik Muayene, Timpanogram, Miringotomi, Effusion Otitis Media, Acoustic Reflectometry, Complications, Otoscopic Examination, Tympanogram, Myringotomy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Efüzyonlu Otitis Media çocukluk çağının en sk görülen kulak hastalıklarından biri olup hastalığın sinsi seyri ve semptomların silik olması nedeni ile tanısı gözden kaçabilmektedir. Sonuç olarak kronik otitis media gelişimi ve diğer komplikasyonlara yol açmaktadır. EOM tanısında pnomotik otoskopi, timpanometri, akustik Reflektometri, miringotomi gibi birçok yöntem ortaya konmuştur. Tanı metodları KBB hekimlerinin anlayabileceği ve/veya uygulayabileceği yöntemlerdir. Hastalığın klinik seyri göz önüne alındığında KBB hekimi dışında, çocuk hekimleri, aile hekimleri ve hatta ebevynler tarafından kullanılıp, yorumlanması kolay cihazlar effüzyonlu otitis medianın erken tanısını sağlamakta ve komplikasyonların oluşmasını engellemekte yardımcı olmaktadır. Çalışmamızda Şubat 2009 ve Nisan 2011 tarihleri kliniğimize başvuran ve miringotomi endikasyonu konan toplam 42 hastada akustik Reflektometri cihazının etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada akustik reflektometrinin otoskopik muayene, timpanogram basınç değerleri ve miringotomi sonuçları ile ayrı ayrı karşılaştırıldıldığında bu yöntemler ile arasında istatistikî olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. EOM tanısı koymada kullanılan mevcut yöntemler EOM'nin etkilediği yaş grubu düşünüldüğünde sadece KBB hekimleri tarafından değerlendirilip yorumlanabilmektedir. KBB hekimleri dışındaki sağlık birimlerinin ve ailelerin EOM ile ilgili olarak değerlendirme yapabilecekleri Akustik Reflektometri cihazının hastalığın tanınmasında faydalı olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
One of the frequent seen ilness of the childhood period is effusion otitis media (EOM). The effusion otitis media course could be sneaky and the diagnosis could be missed out. This will cause the complication of chronic otitis media as a result. There are many methods for example; pneumotic otoscopy, timpanometry, acoustic reflectometry and myringotomy are using for EOM diagnosis. These diagnostic methods could only be realized and interpereted by otorhinolaryngologists. When the course of EOM take into an account; the devices which are easy to use and understandable allows the early diagnosis and prevent complications, beside otorhinolaryngologists, the pediatricans, the family physicians and even the parents. We intend to evaluate the effectiveness of acoustic reflectometry device in 42 cases which admits our clinic between february 2009 and april 2011. All of these cases had indication for myringotomy. We found statistical significant difference between acoustic reflectometry and the other diagnostic methods like otoscopic examination, the pressure values of tympanometry, the results of myringotomy. The evoluation and the interpretion of current diagnostic methods in effusion otitis media could only be performed by otorhinolaryngologists. We think that the acoustic reflectometry is a useful device which helps the parents and the other medical units (except otorhinolaryngologists) to be aware of EOM.