Assessment of the European Union's normative power within the context of its migration policy
Avrupa Birliği'nin normatif gücünün göç politikası bağlamında değerlendirilmesi
- Tez No: 481617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Normatif güç, Avrupa Birliği, göç politikası, güvenlikleştirme, dışsallaştırma, Normative power, the European Union, migration policy, Securitization, Externalization
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'nin normatif gücünü göç politikası bağlamında değerlendirmeye çalışmaktadır. Bu hedef doğrultusunda, tez ilk olarak normatif güç Avrupa kavramını, normatif güç Avrupa iddiasının güvenilirliğini değerlendirebilmek için olası kriterleri ve bu kavrama yöneltilen eleştirileri incelemektedir. Tez, daha sonra, AB ülkelerinin AB düzeyinde bir göç politikası geliştirmelerindeki temel motivasyonlar, göçün AB'de güvenlikleştirilmesi ve AB göç politikalarının dışsallaştırılması üzerine tartışmalarla devam etmiştir. Bu tezin temel kaygısı, güvenlik odaklı dış göç politikası göz önünde bulundurulduğunda, AB'nin normatif bir güç olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda bir inceleme yapmaktır. Tez, AB'nin geri kabul ve sınır yönetimi politikalarını inceleyerek, AB'nin dış göç politikasının motivasyonlarını, araçlarını ve etkisini analiz etmeye çalışmaktadır. Bu analiz, AB'nin güvenlikleştirme ve dışsallaştırma stratejisinin birçok açıdan normatif güç Avrupa iddiasına tam bir tezat teşkil ettiğini göstermiştir. Kontrol odaklı ve kısıtlayıcı göç politikaları ve AB'nin göç politikalarını dışsallaştırma şekli, AB'nin kuruluş normlarını ve ilkelerini zayıflatmaktadır. Tez, AB'nin, mevcut göç ve iltica politikaları ile, normatif bir güç değil, realpolitik ya da en iyi ihtimalle statükocu bir güç olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to assess the normative power of the European Union within the context of its migration policy. In line with this objective, the thesis first examines the concept of normative power Europe, the possible criteria to assess the credibility of the normative power Europe claim and the major criticisms raised against the concept. Then, the thesis continues with the discussions on the motivations of the EU member states in developing common migration policy at the EU level, the securitization of migration in the EU, and the externalization of the EU's migration policies. The major concern of this thesis is to examine whether the EU can be regarded as a normative power or not given its security-oriented external migration policy. By examining readmission and border management policies of the EU, the thesis tries to analyse the motivations, instruments and the impact of the EU's external migration policy. The analysis shows that securitization and the externalization strategy of the EU stand in stark contrast to normative power Europe claim in several respects. Control-oriented and restrictive migration policies and the way the EU externalizes its migration policies undermine the founding norms and principles of the EU. The thesis arrives at the conclusion that the EU, with its current immigration and asylum policies, is not a normative power, but a realpolitik or status quo power at best.