Rekombinant insan insülininin oral multipl emülsiyon formülasyonunun geliştirilmesi üzerinde çalışmalar
Studies on the development of oral multiple emulsion formulations of recombinant human insulin
- Tez No: 48167
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: farmasötik biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, rekombinant insan insülini, S/Y/S tipi multipl emülsiyonlar, oral insulin emülsiyonları, pharmaceutical biotechnology, recombinant DNA technology, recombinant human insulin, W/O/W multiple emulsions, oral emulsions for insulin
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET REKOMBİNANT İNSAN İNSÜLİNİNİN ORAL MULTİPL EMÜLSİYON FORMÜLASYONUNUN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR Biyoteknoloji ürünü ilaçlar rekombinant DNA (rDNA) teknolojisi ile bakteri, maya veya hayvansal hücre kültürlerinde üretilmiş peptit ve protein yapıdaki ilaçlardır. Protein yapıdaki bu maddelerin üretim ortamından saf olarak ayrılması ve hastanın alabileceği bir ilaç haline getirilmesi zor ve uzun çalışmalarla mümkün olabilmektedir. Günümüzde 20 den fazla biyoteknoloji ürünü ilaç piyasaya çıkmış olup, hemen hemen hepsi parenteral yolla hastaya uygulanmaktadır. Kalan pek çok ilaç onay almak üzere sırada beklemekte ve en kolay uygulama ile en etkili ve dayanıklı ilacın geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak en eski biyoteknoloji ürünü olan rekombinant insan insülini (Humulin) nin oral multipl emülsiyon formülasyonları üzerinde bir çalışma planlanmıştır. Farklı hazırlama yöntemlerine göre (tek basamaklı ve iki basamaklı) iki ayrı S/Y/S multipl emülsiyon formülasyonu tasarlanmış ve S/Y/S I ve S/Y/S II olarak kodlanmıştır. Çalışılan pek çok formül arasından en iyi iki emülsiyon seçilmiştir. Bunlar homojenlik, ayrılma, partikül büyüklüğü ve görünüşlerine bakılarak makroskopik ve mikroskopik olarak değerlendirilmiştir. S/Y/S I formülünde iç ve dış su fazları aynı bileşimde olup insülin ve proteaz inhibitörü aprotinini birlikte içermektedir. S/Y/S II de ise insülin iç su fazına, aprotinin ise dış su fazına eklenmiştir. in vitro salım, emülsiyonların bir diyaliz ortamına (yapay barsak ortamına) yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalardan, insülinin iç su fazına konulması ile ilacın çevre ortamından iyi korunduğu, ayrıca dış faza aprotinin eklenerek daha da ileri koruma sağlandığı bulunmuştur.III insülini ve aprotinini iç ve dış su fazlarında birarada içeren S/Y/S I formülü de proteolitik aktiviteyi azaltabilmiştir. in vivo çalışmalar normal tavşanlar kullanılarak ve kan glukoz düzeyleri ölçülerek yapılmıştır. Hipoglisemik etkilere bakılarak SİY/S II formülünün plazma glukoz düzeyinde yüzde 20 düşüşe neden olduğu görülmüştür. Bu tez çalışmasından S/Y/S tipi taşıyıcı emülsiyon formülasyonlarmın insülinin oral uygulanması için yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT STUDIES ON THE DEVELOPMENT OF ORAL MULTIPLE EMULSION FORMULATIONS OF RECOMBINANT HUMAN INSULIN Biotechnology derived drugs are peptides and proteins which are produced by recombinant DNA (rDNA) in the culture medium of bacteria, yeast and animal cells. Purification of the proteins from production medium and their formulations for use of a patient, can be achieved after long and difficult studies. Currently, over 20 biotechnology derived drug products are in the drug market and almost all of them are applied parenterals. Many other drugs also awaiting approval and the objective is to develop the most effective, stable and easily applicable products. By taking this objective into consideration, preformulation studies of the oral multiple emulsion formulations of the earliest biotechnology product, recombinant human insulin (Humulin) have been planned. Two different W/O/W multiple emulsion formulations with different manufacturing procedures (one step and two step methods) were designed and were coded as W/O/W I and W/O/W II. Among many formulas two best emulsions were selected. They were evaluated macroscopically and microscopically by observing homogeneity, separation, particle size and appearance. In W/O/W I internal and external aqueous phases were identical and it has included insulin and protease inhibitor (aprotinin) together. In W/O/W II, insulin was incorporated into the inner water phase and aprotinin was incorporated into the outer water phase. In vitro release was determined by placing emulsions in dialysis medium (simulated intestinal medium). These studies have shown that incorporating insulin in the inner aqueous phase protected the drug from theenvironment and the drug was further protected with aprotinin in the outer aqueous phase. W/O/W I formula containing insulin and aprotinin together in the inner and outer aqueous phases could reduce proteolitic activity too. In vivo studies were carried out by using normal rabbits and by measuring blood glucose levels. By looking at the hypoglycemic effects W/O/W II formula caused 20 percent reduction on the plasma glucose levels. It can be concluded from the present investigation these W/O/W type carrier emulsion formulations could be utilized for oral administration of insulin.