Beauty perception of women before and after the experience of aesthetic surgery
Estetik operasyon tecrübesi öncesi ve sonrasında kadınların güzellik algısı
- Tez No: 481695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güzellik, güçlendirme, estetik ameliyat, toplumsal cinsiyet, kimlik, Beauty, empowerment, aesthetic surgery, gender, identity
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Kadınların fiziksel görüntüsü ve ideal kadın güzelliğini tanımlama kriteri derinlikle tartışılan, kadınların kendilerine dair algısı ile kendilerini tanımlamasında önemli olan değişkenler haline gelmiştir. Güzelliğin ve güncel güzellik normlarıyla eşleşen bir görüntüye sahip olmanın“önemi”farklı araçlarla vurgulanmakta ve yaygınlaştırılmaktadır. Güzelliğe dair vurgu ve estetik operasyonlara erişimin kolaylaşmasının yarattığı birliktelik kadınlarda bütün, entegre olmuş ve güçlenmiş hissetmek için güzel olmanın zorunluluğuna ilişkin algıya neden olmaktadır. Bu çalışma estetik operasyon deneyimi sonrası, estetik operasyonları maddi veya maddi olmayan bir yatırım, ya da fiziksel, duygusal ya da maddi emek olarak olarak gören kadınların kendilerine ve diğer kadınlara dair güzellik algısının değişimini, bu algı değişiminin yeniden ürettiği hiyerarşiyi anlamaya çalışmaktadır. Araştırma sorularına yanıt bulabilmek ve süreci anlayabilmek için, Eylül 2015 ve Aralık 2015 tarihleri arasında, estetik operasyon geçirmiş 20 kadın ve beş estetik cerrah ile görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmada, kadınların estetik operasyon ile“kazandıkları”güzellik sonucu elde edildiğine inanılan“güçlenme”sorgulanmaktadır. Bu çerçevede, Kathy Davis ve Llewellyn Negrin'in konuya ilişkin farklı yaklaşımları çalışmada tartışıkmaktadır.“İddia edilen güçlenme tüm kadınlar için gerçek bir kazanıma mı neden olmakta yoksa mevcut hiyerarşik normları yeniden mi üretmektedir?”sorusu tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Physical appearance of women and criteria of defining the ideal women are widely discussed, and became important variables for women to percept and define themselves. The“importance”of beauty and having an outlook that matches with the contemporary norms of beauty are overemphasized and distributed by different tools. Combination of emphasis on“importance”of beauty and simplified access to aesthetic operations, create a misperception for women as an obligation for being beautiful to feel competent, integrated and empowered. This study aims to understand the transformation of beauty perception of women, who had an aesthetic surgery and see this act as a material, non-material investment, and a physical, emotional, pecuniary labour, for self and other women, and the hierarchy this perception transformation creates. To understand and analyse these questions, a survey applied to 20 women who had at least one aesthetic surgery, and five aesthetic surgeons, between September 2015 and December 2015. In this study, the“empowerment”that is believed to be“achieved”with the aesthetic surgery. Within this framework, different perspectives of Kathy Davis and Llwellyn Negrin about the subject are discussed. The question“if the alleging empowerment is resulted with an overall and real empowerment for all women, or it recreates the ongoing hierarchical norms”is asked in the study.