Association and differentiation between alliance and psychotherapy relationship: a phenomenological analysis based on the perspective of psychotherapists
İttifak ve psikoterapi ilişkisi arasındaki bağlantı ve farklılıklar: psikoterapistlerin bakış açısından bir fenomenolojik analiz
  1. Tez No: 481703
  2. Yazar: ŞEBNEM ŞAHİNÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoterapist, İttifak, Kişilerarası Tarzlar, Psikoterapi İlişkisi, Psychotherapist, Alliance, Interpersonal Style, Psychotherapy Relationship
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikoterapistlerin bakış açısından psikoterapi ilişkisini incelemektir. Psikoterapi ilişkisindeki mekanizmaları ve bileşenleri ortaya çıkarmak için ittifak, psikoterapistlerin kişilerarası ilişki tarzları ve bu tarzların psikoterapi ortamında ortaya çıkışı derinlemesine araştırılmıştır. Psikoterapistlerin öznel deneyimlerini ayrıntılarıyla kavrayabilmek için klinik psikoloji alanında doktora eğitimine devam eden üç psikoterapist katılımcıyla görüşülmüştür. Çalışmanın amacı doğrultusunda yarı-yapılandırılmış, derinlemesine ve yüz yüze mülakatlar düzenlenmiştir. Mülakatların deşifre edilmiş metinleri, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) kullanılarak analiz edilmiştir. Psikoterapi amaçları ve görevleri, psikoterapistlerin danışanlarına karşı duygusal bağları, psikoterapistlerin kişilerarası ilişki tarzları ve kişilerarası tarzların psikoterapi ortamında ortaya çıkışıyla ilgili ana ve alt temalar, araştırmanın analiz kısmında sunulmuştur. Ortaya çıkan sekiz ana tema şu şekildedir; benimsenen psikoterapi yaklaşımları, terapi amaçları ve amaçlarda fikir birliği, terapi görevleri ve görevlerde fikir birliği, duygusal deneyimler, genel olarak kişilerarası tarzlar, köken ailede kişilerarası tarzlar, ailesel olmayan bağlamda kişilerarası tarzlar ve psikoterapist-danışan etkileşimi. Psikoterapi ilişkisini yansıtan kavramların fenomenolojik bağlantıları ve farklılıkları, psikoterapi ilişkisini açıklamayı hedefleyen teori ve yaklaşımlara dayanarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to explore psychotherapy relationships from the perspectives of psychotherapists. Alliance, interpersonal styles of the psychotherapists and manifestations of the psychotherapists' interpersonal styles in psychotherapy setting was investigated in order to unfold the mechanisms and components of the psychotherapy relationship. In order to comprehend the subjective experiences of psychotherapists, three psychotherapists who continued to their doctoral education in clinical psychology were recruited for the present study. Semi-structured, in-depth, face to face interviews were conducted in line with the aim. Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) was utilized in order to analyze the transcripts of the psychotherapists. Main and subthemes related with goals and tasks; psychotherapists' affective bonds to their clients; the psychotherapists' interpersonal styles with their significant others and manifestations of the psychotherapists' interpersonal styles in the psychotherapy settings were presented in the analysis part of the study. Eight emergent main themes were as follows; adopted psychotherapy approaches; therapy goals and agreement on goals; therapy tasks and agreement on tasks; emotional experiences; interpersonal styles in general; interpersonal styles in family of origin; interpersonal styles in non-familial context; and psychotherapist-client interactions. Phenomenological associations and differentiations of the concepts reflecting psychotherapy relationship were discussed based on the theories and approaches aiming to explain the psychotherapy relationship.