Türkiye'ye yönelik iltica sorunu ve AFAD'ın rolü; Gaziantep çadır kentler örneği
The asylum problem directed to turkey and the role of AFAD; the sample of Gaziantep tent cities
  1. Tez No: 481726
  2. Yazar: GÖKHAN SOYAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA ÖZTURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İltica, Mülteci, Sığınmacı, AFAD, Geri Göndermeme ilkesi, YUKK, Asylum, Refugee, Asylum Seeker, AFAD, the principle of Non Refoulement, YUKK
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çeşitli sebeplerden ötürü yerinden ve yurdundan edilmiş kişiler, hem uluslararası toplum, hem de bireyin göç ettiği ülkeler bakımından olumsuz sonuçlara neden olmaktadırlar. 21. yüzyılda devletlerarası ihtilaflar, iç savaşlar ve baskıcı yönetimler, devletlerin kendi vatandaşlarına dahi zor kullanmasını ve zulme maruz kalan insanların yer değiştirmek zorunda kalmasını beraberinde getirmiştir. Bunun bir sonucu olarak insanlar, başka devletlerde sığınma aramışlar ve halen aramaktadır. Neredeyse tüm devletlerarası kurumlarda kendine yer bulan sığınmacı ve mülteci kavramı da, konunun öznesinin insan olması ve insan-devlet arasındaki etkileşimi doğurması hasebiyle, incelenmeye değer bulunmuştur. Bu bağlamda çalışmamızda, iltica kavramının geçmişinden kısaca bahsederek, uluslararası alanda hangi düzenlemelerin yapıldığı ve hangi kurumlar etrafında şekillendiği anlatılarak, konunun genel çerçevesi çizilmiştir. Ardından Türkiye'nin ulusal hukuk düzenlemelerine değinilmiştir. Devamında Suriye Arap Cumhuriyeti'nden savaş tehdidi altında kaçan bireylerin, ülkemize gelip, iltica talep etmesiyle başlayan süreçte, bu kişilerin hukuki statüsünün ne olduğu ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu maksatla gelen bireylerin, yerleştirildikleri çadırkentlerde verilen hizmetlerin kalitesinin ölçülmesi ve Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) bu kişilere verdiği hizmetin neler olduğunun ortaya koyulması, çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışma tekniği olarak, konuya ilişkin literatür taraması ve Gaziantep ilindeki çadır kentlerde anket yoluyla saha çalışması metodu tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Too many people who had to leave their country due to various reasons have caused adverse outcomes in respect of international community and destination countries. By the 21th century, the international disputes, civil wars and the pressure authorities brought along the illegally use of force of the governments directed to their citizens and refugee movements around the world. This is why it is worth to consider the concepts of asylum seeker and refugee due to the subject matter of the human and interaction between human being and the state. In this context, we've briefly touched the history of the law of asylum and drew the general framework of the subject, considered the process institutionalization at an international level in this thesis. Additionally, national rule of law of the Turkey related to law of asylum and the legal status of the asylum seekers who fled to Turkey right after the Syrian civil war has been explained. More importantly, the quality and competence of the services provided in the tent cities by The Prime Ministry Disaster Emergency Management Authority (AFAD) has considered. As research method, literature related to law of asylum were reviewed and the method of fieldwork has been implemented intended to the tent cities in Gaziantep province which are most intensive camps of asylum seekers in east of the Turkey.