Türkiye'de yoksullukla mücadelede Bartın örneği
The poverty struggle in Turkey; Bartın example
- Tez No: 481727
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Mahalli İdareler, Sosyal Yardım, Bartın
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yoksulluk kavramı üzerinde her ne kadar literatürde bir fikir birliği oluşturulamasa da belli başlı tanımıyla yoksulluk; insan onuruna yakışır bir hayat seviyesinin sürdürülememesi ve maddi yönden yetersiz olma durumu olarak tanımlanabilir. Yoksulluk kişilerin sadece maddi yönden yetersiz olma durumu yanında sosyal ve kültürel olarak da yoksun olma durumunu da içine alan bir kavramdır. Hemen her ülkede görülen yoksulluk az gelişmiş ülkelerde kendisini daha fazla hissettiren bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapmış olduğum bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde genel anlamıyla yapılan çeşitli yoksulluk tanımlamaları, yoksulluk türleri ve yoksulluğa neden olan faktörler ele alınmaktadır. 2. Bölümünde, Dünya'da ve Türkiye'de görülen yoksulluk ve bu yoksullukla mücadele yolları ele alınmıştır. 3. Bölümde, yoksullukla mücadele ederken merkezi yönetim kuruluşlarının ve mahalli idarelerin yapmış oldukları çalışmalar ve uygulamalar ele alınmıştır. 4. Bölümde, Bartın'da yoksulluk başlığı altında Bartın ilinin tarihçesi, coğrafi konumu ve sosyo-ekonomik yapısı ile birlikte Bartın'da sosyal yardım amacıyla yapılan yardımlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though there is no consensus on the concept of poverty in the literature, poverty is the main definition; It can be defined as the inability to sustain a level of life worthy of human dignity and inadequacy in the material direction. Poverty is a concept that includes not only being insufficiently material, but also being socially and culturally deprived. Poverty, which is seen in almost every country, comes out as a concept that makes it even more felt in under developed countries. This work I have done consists of 4 chapters. In Chapter 1, various definitions of poverty in general terms, types of poverty and factors that cause poverty are discussed.Chapter 2, Poverty in the World and in Turkey, and ways to combat this poverty. In Chapter 3, the studies and practices of central government agencies and local administrations in dealing with poverty are discussed.Inchapter 4, the history of Bartin, geographic allocation and socio-economic structure of Bartın under heading of poverty in Bartın and the aids for social assistance in Bartın were discussed. KeyWords: Poverty, FightingPoverty, LocalAuthorities, Social Assistance, Bartın.