Sürdürülebilir kentsel kalkınma açısından il ve bölge gelişme planları; Bartın örneği
City and regional development plan in terms of sustainable urban development; Bartın example
  1. Tez No: 481728
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik ve Kalkınma, Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma, Bölge Gelişme Planı, İl Gelişme Planı, Bartın, Sustainability and Development, Sustainable Urban Development, Regional Development Plan, Provincial Development Plan, Bartın
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sürdürülebilir kentsel kalkınma kavramı; kentlerde yaşayan bireylerin çevre ile uyum içerisinde yaşamlarını devam ettirirken, yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla yaptıkları çalışmaları, gelecek nesillerin yaşam kalitelerine negatif etki oluşturmayacak şekilde yapmaktır. Kentlerin mevcut durumu ile ulaşmak istedikleri hedeflerin belirlendiği ve bu hedeflere nasıl ulaşılabileceğinin değerlendirildiği, bölge ve il gelişme planları; kentlerin kalkınmışlık açısından daha iyi seviyelere taşımak için birer yol haritaları olacağından, sürdürülebilir kentsel kalkınmaya da katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, Bartın ilinin içinde bulunduğu; Batı Karadeniz Bölge Planının ve Bartın İl Gelişme Planının, ilin sürdürülebilir kentsel kalkınmasına ne gibi faydalarının olduğu araştırılmıştır. Çalışma Yöntemi olarak kaynak taraması tekniği tercih edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, hazırlanan bu planların Bartın'ın sürdürülebilir kentsel kalkınmasına katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainable urban development; The efforts of the individuals living in the cities to raise their quality of life while continuing their lives in harmony with the environment are to be made so as not to have a negative effect on the quality of life of future generations. Regional and provincial development plans, in which the targets of the cities are determined with the current situation and how these targets can be reached; It will also contribute to sustainable urban development since cities will have road maps for better levels of development. In this study; Zonguldak-Karabük-Bartın Regional Plan and Bartın Province Development Plan were investigated to find out what benefits they have for the sustainable urban development of the province. Literature scanning technique was preferred as the study method. As a result of the work, it was seen that these plans contributed to the sustainable urban development of Bartın.