Bellardia trixago (L.) ALL. üzerinde farmakognozik çalışmalar
Pharmacognostical studies on Bellardia trixago (L.) ALL.
- Tez No: 48174
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAYFUN ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Bellardia trixago, Scrophulariaceae, iridoit, lignan glukoziti. IV, Bellardia trixago, Scrophulariaceae, iridoids, lignan glucoside
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bellardia cinsi Türkiye bitki örtüsünde kayıtlı tek tür olan Bellardia trixago (L.) Ali. ile temsil edilmektedir. Bu çalışmada Bellardia trixago (L) Ali. bitkisinin toprak üstü kısımlarında fitokimyasal araştırmalar yapılmıştır. Bitkinin açık havada kurutulmuş ve toz edilmiş toprak üstü kısımları önce metanol ile ekstre edilmiş; ekstrakt daha sonra suda çözülmüş ve sırasıyla petrol eteri, kloroform ve n-butanol ile ekstre edilmiştir. n-Butanol ekstresinden hareketle yapılan bir seri kromatografik (Kolon ve orta basınçlı sıvı kromatografisi) çalışmalar sonucunda bartsiozit (BT-1), mussenozit (BT-2), melampirozit (BT- 3), gardozit metil ester (BT-4) ve okubin (BT-6) adlı iridoit bileşikleri ile bir lignan bileşiği olan dehidrodikoniferil alkol-4-O-p-D-glukozit (BT-5) elde edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektral (İR, UV, 1H ve 13C NMR spekstroskopisi) yöntemler kullanılarak aydınlatılmış ve İTK yöntemi ile şahit maddeler ile karşılaştırılarak sonuçlar doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The genus Bellardia is represented by Bellardia trixago (L.) All., the only species registered in Turkish flora. In this study a phytochemical investigation was realised on the overground parts of Bellardia trixago (L.) All. The air-dried and powdered overround parts of the title plant was first extracted with methanol. Then, the extract was dissolved in water and extracted with petroleum ether, chloroform and n-butanol, succesively. After a serial chromatographic studies (silica gel column chromatography and middle pressure liquid chromatography) five iridoi glycosides: bartsioside (BT-1), mussaenoside (BT-2), melampyroside (BT-3), gardoside methyl ester (BT-4) and aucubin (BT-6) as well as a lignan glycoside: dehydrodiconiferyl alcohol-4- O-p-D-glucoside (BT-5) were isolated. Structure elucidation of the isolated compounds were performed by spectral (İR, UV, 1H ve 13C NMR spectroscopy) evidence and the results were also confirmed by the comparison of the compounds with the authentic samples on TLC.