İşletmelerde iç denetim sistemi ve Gaziantep'te faaliyet gösteren işletmelerin iç denetim sisteminin incelenmesi
The internal auditing system and examination of theinternal auditing system of the activity operatingin Gaziantep
  1. Tez No: 481844
  2. Yazar: MOTHANA ALNHAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iç denetim sistemi, halı fabrikası, çalışanlar, internal auditing system, carpet factory, employees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İç denetim işletmeler için önemi artan bir yönetim fonksiyonudur. İster kamu sektöründe ister özel sektörde olsun, denetimin kapsamı gelişmiş ve iç denetim bu sistemin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Yönetimin sorumluluğunda olan iç denetim sisteminin etkinliği ve verimliliğini kıymetlendirme sürecinin doğru oluşturulup, yapılandırılması gerekir. Ülkemizde kurumsal yönetim ilkelerinin gelişmesi beraberinde, kamu işletmeleri ve özel işletmelerde etkin bir iç denetim sistemi ve bu sistemin etkinliğini denetleyecek iç denetim faaliyetlerine olan ihtiyaç daha da artmaktadır. Gaziantep ili merkezinde faaliyet gösteren ihracat yapan fabrikalarında gerçekleştirilen bu çalışmada, firma çalışanlarının iç denetim hizmetleri hakkında algıları ve bu algıların bazı demografik değişenlere göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Çalışmada, denetim faaliyetlerinin nasıl olması gerektiği, denetimlerin nasıl geliştirileceği ve etkin iç denetim sistemlerinin ne şekilde oluşturulacağına ilişkin durumlar incelenmiştir. Ayrıca, işletmelerin etkin bir iç denetim sistemi oluşturabilmeleri için nasıl bir yapı oluşturmaları gerektiği konusunda önerilerde bulunulmuştur. Araştırmaya katılanların büyük oranda erkek, genç, eğitim seviyesinin yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmada kullanılan ankete verilen cevaplar doğrultusunda; iç denetim sisteminin işe alım ve iç denetçilerin nitelikleri ile kurum içi pozisyonlar alt boyutu arasında aynı önlü yüksek düzey bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The key to internal auditing operations is an increasing management function. Whether in the public or private sector, the scope of audit has developed and internal audit has become an indispensable part of this system. The process of valuing the effectiveness and efficiency of the internal auditing system, which is the responsibility of the management, must be properly established and structured. Along with the development of corporate governance principles in our country, there is an increasing need for an effective internal audit system in public enterprises and private enterprises and internal audit activities to auditing the effectiveness of this system. In this study conducted in the factories operating in Gaziantep province center, it was researched whether the perceptions of the company employees about their internal audit services and whether these perceptions differ according to some demographic changes. The study examined how auditing activities should be, how audits are to be developed, and how to build effective internal audit systems. In addition, recommendations have been made on how businesses should form an effective internal audit system. It is seen that those who participated in the survey have a high level of male, young, education level. According to the answers given to the survey used in the survey; It was determined that the internal audit system had the same high level of relationship between the qualifications of recruitment and internal auditors and the intra-institutional positions sub-dimension.