Capitalism, nationalism and conflict: World-systems analysis
Kapitalizm, milliyetçilik ve çatışma: Dünya sistemleri analizi
- Tez No: 481885
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Milliyetçilik, Dünya Sistemi, Capitalism, Nationalism, World-System
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Beş ana bölümden oluşan bu tezin temel sorusu dünya politikasının temel bileşenlerini oluşturan kapitalizm ve milliyetçiliğin nasıl bir sistem yarattığıdır. Birinci bölümde tezin temel sorusu ve araştırma metodolojisi açıklanmaktadır. İkinci bölümde kavramsal bir arka plan oluşturularak milli aidiyetin en küçük parçası olan bireyin doğasından bahsedilmektedir. Ayrıca sistemin temel unsuru olan devletin siyaset felsefesi açısından varlığı ve amacı ile kapitalist iktisadın başlangıç kitabı tartışılmaktadır. Son olarak ise sistem kavramının tanımı yapılmaktadır. Üçüncü bölümde kapitalizmin esas unsurları, neo-liberal küreselleşmenin sınıf çatışması, bilim ve cinsiyetler üzerindeki etkisi ile kapitalist ekonomi politiğin yarattığı devlet-piyasa bağının sebep olduğu çatışma ortamı incelenmektedir. Dördüncü bölümde milliyetçilik kavramın tarihsel analizine ve modern ulus devletlerin temel sorunu olan kültürel ve etnik çatışma sorunsalına yer verilmektedir. Beşinci bölümde kapitalizm ve milliyetçiliğin yarattığı dünya politik sisteminde devletlerin güç kazanma, demokratikleşme ve kalkınma çabaları ele alınmaktadır. Altıncı bölümde kapitalizm, milliyetçilik ve çatışmayla ilgili hipotezlerdeki sorulara yanıt verilmektedir. Sonuç bölümünde bütün bu bilgilerden yola çıkılarak dünya politik sisteminin ortaya çıkardığı düzen değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
How capitalism and nationalism which are the basic components of world politics create a system is the main question of this thesis consists of five main sections. In the first chapter, main question of the thesis and research methodology are explained. In the second chapter, the nature of the individual who is the smallest part of national belonging is being discussed by creating a conceptual background. Also, in terms of political philosophy the presence and purpose of state which is the main part of the system and the starting book of capitalist economy are being discussed. Lastly, the concept of the system is being defined. In the third chapter, the essential parts of capitalism, neo-liberal globalization effects on class conflict, science and genders, with conflict environment caused by state-market connection created by capitalist economy are being examined. In the fourth chapter, it includes historical analysis of the concept of nationalism and the problem of cultural and ethnic conflict, which is the main problem of nation states. In the fifth chapter, it contains the efforts of states to gain power, democratization and development in the world political system created by capitalism and nationalism. In the sixth chapter on capitalism, nationalism and conflict the questions in the hypothesis are answered. In conclusion, order which in the world political system outcomes are evaluated in the light of such information.