Multiple intelligence theory in multiple children: Twins and triplets
Çoklu: (İkiz, üçüz) çocuklarda çoklu zeka kuramı
- Tez No: 481899
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İkiz, Üçüz, Çoklu Zekâ, Twins, Triplets, Multiple Intelligences
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu çalışma, 2014-2015 Eğitim- Öğretim yılı Bahar Dönemi ve 2015-2016 Eğitim- Öğretim yılı Güz Döneminde, İstanbul Esenler İlçesindeki 42 okulda (21 ilkokul, 21 ortaokul) eğitim gören, 679 ikiz ve 33 üçüz teki birinci ve altıncı sınıf (6/7-11/12 yaş) öğrencilerinin çoklu zekâ çeşitlerinin belirlenmesi, ve doğum sırası, cinsiyet, ikiz türü ve sınıf faktörlerin çoklu zekâlarına etkisinin tespit edilmesi üzerinedir. Araştırma kapsamında, çoklu çocuklarda çoklu zekâ kuramının etkisini ölçmek için“Multiple Intelligences Development Assessment Scales (MIDAS) Assessment”Shearer'dan (2007) esinlenerek Çoklu Zekâ Anketi (ÇZA) 5'li Likert ölçeği kullanılarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Ayrıca çoklu çocukların demografik bilgilerini edinebilmek amacıyla oluşturulan“Çoklu Çocuk Aile Tanıma Formu”öğrencilerin aileleri tarafından cevaplandırılmıştır. Araştırma sonucunda, 679 ikiz teki ve 33 üçüz teki (679+33= 712) öğrencinin verileri betimsel istatistik kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında dört araştırma sorusuna cevap aranmıştır. İlk araştırma sorusu olarak, ikiz ve üçüz çocukların doğum sırası değişkenine bakıldığında, ilk doğan (Çocuk A), ikinci doğan (Çocuk B) ve üçüncü doğan (Çocuk C) çocuklar arasında, çoklu zekâ gelişmişliği açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı gözlemlenmiştir. İkinci araştırma sorusu olarak, ikiz türünün çoklu zekâ çeşitliği üzerindeki etkisine bakılmıştır. Sonuç olarak, çift yumurta ikizlerinin sözel ve müzikal zekâ alanlarında tek yumurta ikizlerine göre istatiksel açıdan daha yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Zigot türü, üçüz çocukların aileleri tarafından bilinmediği için değerlendirilmeye alınmamıştır. Üçüncü araştırma sorusu olarak; cinsiyet faktörünün, ikiz-üçüz çocukların çoklu zekâ çeşitliği üzerindeki etkisine bakılmıştır. Kız ikiz teklerinin sözel, müzikal ve sosyal zekâ alanlarında erkek ikiz teklerine göre istatiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek puanlar aldıkları görülürken, erkek ikiz teklerinin, matematiksel zekâ alanında kız ikiz teklerine göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Üçüz çocuklarda ise cinsiyet faktörü ve çoklu zekâ arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Son araştırma sorusu olarak sınıf faktörünün ikiz- üçüz çocukların çoklu zekâ çeşitliliği üzerindeki etkisine bakılmıştır. İkiz çocuklarda, dört zekâ türünde (matematiksel zekâ, bedensel zekâ, doğa zekâsı ve içsel zekâ) zekâ alanları ile eğitim gördükleri sınıfları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Buna göre, matematiksel zekâ alanında, beşinci sınıf öğrencilerinin, birinci sınıf öğrencilerinden anlamlı şekilde daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Bedensel zekâ alanında ise beşinci sınıf öğrencilerinin birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden istatiksel olarak daha yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. İçsel zekâ alanında, dördüncü, beşinci ve altıncı sınıf öğrencilerinin birinci sınıf öğrencilerinden istatiksel olarak daha yüksek puanlar aldıkları gözlenmiştir. Son olarak, doğa zekâ alanında, beşinci, dördüncü ve üçüncü sınıf öğrencilerinin birinci sınıf öğrencilerinden anlamlı bir şekilde daha yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Sınıf faktörünün, üçüz öğrencilerin çoklu zekâ gelişimlerine olan etkisine bakıldığında, üst; altıncı, beşinci ve dördüncü sınıflardaki öğrencilerin görsel zekâ alanında sırasıyla birinci sınıftaki öğrencilerden istatiksel olarak yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Çalışmanın geneline bakıldığında, ikiz çocuklar aynı anda doğmuş bireyler olmalarına karşın“ikiz türü”,“cinsiyet”ve“sınıf”değişkenlerinin ikiz öğrencilerin çoklu zekâlarında istatiksel olarak farklılık göstermesine neden olduğu görülürken,“doğum sırası”nın istatiksel olarak anlamlı bir etkisi görülmemiştir.“Cinsiyet”ve“doğum sırası”nın üçüz çocukların çoklu zekâ çeşitliliğinde istatistiksel olarak bir etkisi gözlenmemiş olmakla birlikte, sınıf faktörünün etkisinin üst sınıflardaki üçüz çocukların uzamsal/görsel zekâlarında istatiksel olarak daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to investigate 6/7- 11/12 year-old 679 co-twins and 33 triplet siblings' multiple intelligence types in Turkish context and to find out how they differ in terms of birth order, zygote type, gender and grade level factors. The subjects, aged 7- 12 were chosen from the 1st and 6th grade levels, in 42 schools (21 Primary, 21 Middle schools) in Esenler/Istanbul during the Spring Term of 2014-2015 and the Fall Term of 2015-2016 academic years. The data of the study was gathered through two data collection instruments. The first data collection instrument was an adapted version of Shearer's (2007)“Multiple Intelligences Development Assessment Scales (MIDAS)”and the second one was a“Family Information Form”. The analysis of the data obtained from 679 co-twins and 11 sets of triplets (712 children in total) tried to answer four research questions. The first research question aimed at investigating the relationship between birth order and multiple intelligence, and it was found that there was no statistically significant relation between birth order (Child A, Child B and Child C) and multiple intelligence types in twins and triplets. The second research question focused on analyzing the effect of twin types (zygote types) on multiple intelligence type, and it was found that fraternal/DZ twins had significantly higher scores on verbal/linguistic and musical intelligences than identical/MZ twins. However, zygote type was not considered and analyzed in triplet students since their zygote types were not known. The third research question was on the analysis of gender factor among twins and triplets and it was found that female co-twins had significantly higher scores on verbal, musical and inter-personal intelligences than male co-twins. However, male co-twins had significantly higher scores than female co-twins on mathematical intelligence. As gender factor was analyzed, no significant difference was found in triplet students. Last research question aimed at investigating the relationship between grade level and multiple intelligence in multiple children. It was found that there were significant differences at four intelligences in twins: mathematical/logical intelligence, kinesthetic/bodily intelligence, nature intelligence and intrapersonal/individual intelligence. At mathematical/logical intelligence,5th grade students had significantly higher scores than 1st grade students. At kinesthetic/bodily intelligence,5th grade students had significantly higher scores than 1st and 2nd grade students. At intra-personal/individual intelligence, 4th, 5th and 6th grade students had significantlyhigher scores than 1st grade students. At nature intelligence, 3rd, 4th and 5th grade students had significantly higher scores than 1st grade students. Among triplet siblings, it was observed that 6th, 5th and 4th graders have significantly higher spatial/visual intelligence scores than 1st graders. As a result, it was seen that even though twins were born together, their multiple intelligence rates and types were different from each other, and were affected by“twin type”,“gender”and“grade level”factors but not by“birth order”factor. In triplets, it was found that there was a statistically significant relation between grade level factor and multiple intelligence types but not between gender and birth order factors and multiple intelligence types.