Okul müdürlerinin öğretimsel liderlik davranışları ile iş tatmini özelliklerine ilişkin öğretmen görüşleri İstanbul ili Bayrampaşa ilçesi örneği
Teacher's opinions on the business satisfaction with school directors leadership behaviors İstanbul, Bayrampaşa sample
  1. Tez No: 481914
  2. Yazar: SALİH YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KENAN SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimsel Liderlik, Yöneticilik, İş tatmini, Instructional Leadership, Management, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı İstanbul ili Bayrampaşa ilçesindeki ortaokullarda yöneticilik yapan Okul Müdürlerinin Öğretimsel Liderlik Davranışları ile İş Tatmini Özelliklerine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin incelenmesidir. Bu kapsamda 48 öğretmen ile anket uygulaması yapılarak araştırmanın verileri toplanmıştır.İş doyumlarının belirlenmesi amacıyla Minnesota Doyum Ölçeği kullanılmıştır.Elde edilen veriler SPSS 17 programında frekans dağılımı, tanımlayıcı istatistik, Kruskall Wallis, Mann Whitney U ve Pearson testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda mesleki deneyim parametresinde içsel tatmin düzeyleri arasında 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunurken, öğretmen görüşleri ve iş tatmini puanları arasında pozitif korelasyon olduğu belirlenmiştir. Yine çalışmamız için 11 adet anket uygulaması yapıldı. Anket formu, öğretmenlerin okul müdürü hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla toplam 16 adet sorudan oluşmaktaydı. Anket uygulaması dört alt bölüm şeklinde hazırlandı. Bunlar kaynak sağlayıcı olarak, öğretimsel kaynak olarak, iletişim sağlayan kişi olarak ve görünür bir kişi olarak okul müdürü bölümleriydi. Her alt bölüm temel olarak üç ifadeden ve dördüncü olarak“diğer”seçeneğinden oluşmaktaydı. Bu seçenek için cevap verilen anket olmadığından anket puanlaması ve değerlendirmesi 12 ifade üzerinden yapıldı. Katılımcılara yöneltilen ifadeler, açık uçlu sorulara verecekleri, kendi görüşlerine dayalı cevaplar şeklinde hazırlandı. Nitel araştırma çalışması olarak hazırlanan anketler teker teker değerlendirildi. Verilen olumsuz yanıtlar için 1, kararsız veya ne olumlu ne olumsuz verilen yanıtlar için 2 ve olumlu düşünceler için 3 puan verilerek kategorik bir veri kümesi elde edildi. Her bir alt bölüm için verilen cevap değerleri toplanarak puanlar, dört alt bölüme ait puanların toplamından ise genel anket puanı elde edildi. Veri kümesinin analizinde SPSS 19.0 paket programı kullanıldı. Kategorik değişkenlerin sıklık ve yüzde oranları ile anket puanlarının ortalama ve standart sapma değerleri hesaplandı. Alt bölümlere ait puanlar arasındaki korelasyon için Spearman's Rho analizi kullanıldı. Tip-I hata değeri %5 üzerinden değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the Instructor Leadership Behaviors and Teacher Opinions about Job Satisfactory Traits of School Principals who are administrators in secondary schools in Bayrampaşa district of İstanbul province. Minnesota Satisfaction Scale was used to determine job satisfaction. The collected data were analyzed by frequency distribution, descriptive statistics, Kruskall Wallis, Mann Whitney U and Pearson tests in SPSS 17 program. As a result of the research, it was determined that there was a significant difference between the levels of internal satisfaction in the professional experience parameter and 0.05, and there was a positive correlation between the teachers' opinions and the job satisfaction scores. 11 questionnaires were applied for our study. The questionnaire consisted of 16 questions in order to determine the opinions of the teachers about the school principal. The questionnaire was prepared in four subsections. They were the source of the provider, the educational resource, the communicator, and the school principal as a visible person. Each sub-section consisted mainly of three phrases and the fourth as the“other”option. Since there was no questionnaire responded to this option, questionnaire scoring and evaluation were done on 12 expressions. Expressions directed at the participants were prepared in the form of answers based on their own opinions, which they would give to open-ended questions. Questionnaires prepared as a qualitative research study were evaluated one by one. A categorical data set was obtained by giving 1 for unfavorable answers given, 2 for unstable or negative and negative responses, and 3 for positive opinion. The answers given for each sub-section were summed to score and the general questionnaire score was obtained from the sum of the scores belonging to four sub-divisions. SPSS 19.0 package program was used to analyze the data set. The frequency and percentages of categorical variables and the mean and standard deviation of the survey scores were calculated. Spearman's Rho analysis was used to correlate the scores of the sub-segments. The Type-I error rate was evaluated at 5%.