Shanghai Cooperation Organization and the dynamics of economic integration in the far east
Şanghay İşbırliği Örgütü ve Uzakdoğu'da ekonomikişbirliği dinamikleri
- Tez No: 481913
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL NAZIM İREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: SCO, Kurumlar, entegrasyon, ekonomi, ticaret, Uzakdoğu, güvenlik, yumuşak güç, dinamikler, terörizm, ayrılıkçılık, aşırıcılık, SCO, Institutions, integration, economy, trade, Far-East, security, soft power, dynamics, terrorism, separatism, extremism
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez,“Şanghay İşbirliği Örgütü ve Uzakdoğuda Ekonomik İşbirliği Dinamikleri”üzerine genel bir bakış üzerine odaklanmıştır. Uzak Doğu'daki Şanghay İşbirliği ve ekonomik dinamikleri şekillendiren ana özü ve unsurları tasvir eder ve inceler. Şanghay İşbirliği Teşkilatı (SCO) çoğunlukla, bölgede etkin bir yönetim sağlamak için terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılık gibi temel unsurlara odaklanmıştır. Tez, beş fasıldan oluşur ve birinci bölüm tezin kısa bir tanıtımını sağlar. İkinci bölümde kavramsal çerçeve ele alınmakta ve böylelikle; Şanghay İşbirliği, Dinamikler, Ekonomik İşbirliği, Fars Doğu ve İşbirliği konularında teorik bir çerçeve oluşturmaktadır. Üçüncü bölüm tarihi çerçeveye odaklanmıştır. Bu bölümde SCO'nun gelişimi ve işlevlerin dönüşümü, arzulanan üyeler, Çin'in SCO'ya olan rolü ve ilgisi, petrol ve doğal gaz politikası ve Şanghay İşbirliği Örgütü açıklanmaktadır. Dördüncü bölüm SCO'yu ve Uzak Doğu'daki ticaret dinamiklerini özetlemektedir. Bu bölüm bu tezin temellerini kapsar ve bunlar; Iç istikrarın ve toprak bütünlüğünün korunması, SCO'ya karşı diğer ulusların tutumu, Şanghay beşinin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne dönüştürülmesi, ekonomik işbirliği alanları, rekabet ve ekonomik kurumlar, ticaret konseyi, SCO bankalararası işbirliği, SCO'nun etkisi Ekonomik kalkınmada ve ticaret dinamiklerinde, SCO içindeki ekonomik işbirliği, SCO, ekonomik işbirliği için bir şemsiye olarak, enerji alanlarında işbirliği ve ticaret ve yatırım için önemli bir çekirdek olan Çin. Örgüt tarafından karşılaşılan bazı zorluklar vardır. Bu, SCO üyeleri arasında farklı menfaatlerin var olması da dahildir. Ulusal çıkarlar, üye ülkeler arasında, ekonomik işbirliğini ve kalkınmayı yönlendiren güçlü bir itici güç olan bölgesel bir çıkardan daha derindir. Organizasyon, bölgesel entegrasyon çabalarını, Rusya ve Çin arasında çekirdek ve çevre ülkesi olan başlıca rekabet güçlerini artırma imkânı bulsa da, örgüt bir platform olarak kullanmak suretiyle güvenlik çıkarını istemektedir ve ikincisi ekonomik çıkar talep etmektedir. SCO'yu malları için yeni bir ihracat pazarı olarak kullandı. Ancak herkes tarafından paylaşılan önemli bir alan güvenliktir. Bir bakıma, güvenlik, ortak bir çıkar olarak kabul edilir, ancak tüm üyeler tarafından değil. Bazıları konuyla ilgili ulusal çıkarlarını tercih ediyor. Örneğin Hindistan ve Pakistan arasındaki derin çatlaklar ve İran'ın bazı sert hat gruplarına desteği. Son bölüm, bu tezin genel bir görünümünü ve muhtemel önerileri içeren sonucudur.
Özet (Çeviri)
This thesis is focused on an overview“Shanghai Cooperation Organization and Dynamics of Economic Cooperation in the Far-East”. It portrays and examines the main essence and elements shaping Shanghai Cooperation and economic dynamics in the Far East. Shanghai Cooperation Organization (SCO) is mostly centered on key aspect like such as terrorism, separatism, and extremism so as to effectively administer its region. The thesis is divided into five chapters, with the first chapter providing a short introduction of the thesis. The second chapter deals with the conceptual framework, thus defining important key terms like; Shanghai Cooperation, Dynamics, Economic Cooperation, Fars East, and Cooperation, and also gives a theoretical framework. Chapter three is centered on the historical framework. This chapter explains the evolutions of SCO and its transformation of functions, aspiring members, China's role and interest in SCO, the oil and gas politics, and the Shanghai Cooperation Organization. Chapter four outlines the SCO and its dynamics of trade in the Far East. This chapter covers most of the hard core of this thesis, and focused on topics such as; the maintenance of domestic stability and territorial integrity, attitude of other nations toward SCO, the transformation of Shanghai five to Shanghai Cooperation Organization, areas of economic cooperation, competition, and economic institution, business council, SCO inter-bank association, the influence of SCO in economic development and trade dynamics, economic cooperation inside SCO, SCO as an umbrella for economic cooperation, Cooperation in energy areas, and China as a major core for trade and investment. There are some challenges faced by the organization. This includes the fact that there are diverging interests among the SCO members. National interests are deeper among the member states than common a regional interest that provides strong impetus driving economic cooperation and development. While the organization has been able to found institutions to boost regional integration efforts, major power rivalry –the issue of core and periphery—among Russia and China, with the former seeking security interest by using the organization as a platform, the latter seeking economic interest by using the SCO as a new export market for its goods. One major area which is share by all however is security. In one way or the other, security is considered a common interest though not by all members. Some still prefer their national interest when it comes to the issue. For instance, deep rifts between India and Pakistan, and Iran's support of some hard line groups. The last chapter is the conclusion, which provides an overview of this thesis and possible recommendations.