Olumlama problemi üzerine iki girişim: Spinoza ve Deleuze
Two attempts on problem of affirmation: Spinoza and Deleuze
- Tez No: 482056
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAYAR BRAVO
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Spinoza, Deleuze, Olumlama, Neşe (Sevinç), Güç, İçkinlik, Olumsuzlama, Aşkınlık, Arzu, Beden, Ontoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Spinoza, Deleuze, Affirmation, Joy, Power, Immanence, Negation, Transcendence, Desire, Body, Ontology, Ethics, Political Philosophy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma, her şeyden önce Spinoza ve Deleuze dolayımı ile olumlama kavramına yeni ve özgün bir imaj kazandırmak için çabalamaktadır. Spinoza ve Deleuze açısından olumlama, mantıksal ve psikolojik bir kavram olmaktan ziyade, ontolojik bir mahiyete sahip olmaktadır. Spinoza'nın töz ontolojisi ve Deleuze'ün fark ontolojisi,“Varlık”a ontolojik bir olumlama kavrayışı vermek amacındadır. Böylelikle Spinoza'nın ve Deleuze'ün amacı,“olumlama”nın soykütüğünü teşhis etmektir. Olumlamanın soykütüğünde içkinlik ve güç anlayışlarını bulan Spinoza ve Deleuze, aslında olumsuzlama ve aşkınlık anlayışlarına karşı bir polemik ortaya koymaktadır. Burada ilgi çekici olan unsur, Varlığın doğasından ve karakteristiğinden dolayı,“olumlama”nın etik ve politik olarak pratik bir unsur haline gelmesidir. Demek ki olumlama kavrayışı, yalnızca ontolojik değil, bunun yanında etik ve politik bir“düzlem”de oluşturmaktadır. Böylece Spinoza'nın töz ontolojisi ve Deleuze'ün fark ontolojisi, esasında bir“arzu ontolojisi ve düzlemi”haline gelen“Yaşam”ı oluşturmaktadır. Spinoza ve Deleuze, ontolojik, etik ve politik bir unsur olan bu arzu düzleminde, neşe (sevinç) duygusal deneyimine başka bir değer, rol ve misyon yüklemektedir. Spinoza'nın ve Deleuze'ün olumlayıcı felsefelerinde, bedenlerin neşeli (sevinçli) duygusal deneyimleri, yalnızca naif bir duygusal deneyim değil, bunun yanında ontolojik, etik ve politik bir duygusal deneyim haline gelmektedir. Bütün bu spekülasyonlar ve açıklamalar çerçevesinde çalışmamızın maksadı,“spekülatif olumlamadan pratik sevince”geçiş doğrultusunda, Spinoza ve Deleuze anlayışlarını sorunsallaştırmak ve ontolojik, etik ve politik yeni sentezlere varmaktır.
Özet (Çeviri)
First of all, this study tries to bring in a new and unique image to the concept of“affirmation”through Spinoza and Deleuze. For Spinoza and Deleuze, affirmation has an ontological quality rather than being a logical and psychological concept. Spinoza's ontology of substance and Deleuze's ontology of difference aims to give an ontological understanding of affirmation to“Being”. Thus, Spinoza's and Deleuze's aim is to identify genealogies of affirmation. In essence, Spinoza and Deleuze, who both find understanding of immanence and power in the genealogies of affirmation, put forth polemic against understanding of negation and transcendence. The interesting element in this regard is that“affirmation”becomes an practical element as ethically and politically, because of the nature and the characteristic of“Being”. Therefore, the understanding of affirmation constructs not only to ontological, but also to an ethical and political plane. Thus, Spinoza's ontology of substance and Deleuze's ontology of difference create“Life”which becomes in essence an“ontology and plane of desire”. Spinoza and Deleuze attribute a different value, role and mission to the emotional experience of joy under this plane of desire which is an ontological, ethical and political element. Under the affirmative philosophies of Spinoza and Deleuze, the joyful emotional experiences of bodies becomes not only being a naive emotional experience but also an ontological, ethical and political emotional experience. Within the framework of all this speculations and explanations, the aim of this study is, in line with the passage“to practical joy from speculative affirmation”, to problematize the understandings of Spinoza and Deleuze and to arrive at new ontological, ethical and political syntheses.