Michel Foucault'da mekânın düzeni: Kapatılmadan heterotopyalara
The order of space in Michel Foucault: From confinement to heterotopias
  1. Tez No: 482092
  2. Yazar: ADEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL CENGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Topos, Heterotopya, Mekân, Ortam, Beden, Yaşam, Topos, Heterotopia, Space, Milieu, Body, Life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu çalışmanın amacı, Michel Foucault'nun metinlerinde dolayımlı bir biçimde tartışılan mekân kavramını ele almak ve mekânın düzenlenmesi ile yaşam kavramının ilişkisini sorgulamaktır. Bunun için Foucault'nun bilgi/iktidar ilişkilerine göre mekânın düzeni iki biçimde tanımlanmaktadır. Birincisi, epistemenin düzenidir. İkincisi ise, kapatılmanın düzenidir. Bu iki düzenin çerçevelemesi, sınıflandırması ve kapatmasına karşın iki düzene dâhil olmayıp onları ihlal eden, bir sapma, üçüncü bir tür önerisi sunulmaktadır. O da heterotopyadır. Ancak bunları kesen, yaşam kavramıdır. Buna göre yaşamın uzamsallığı ile mekânın düzenlenme biçimleri arasındaki ilişki, Foucault'nun arkeolojik, jeneolojik ve etik çalışmaları çerçevesinde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to deal with the concept of space which was discussed indirectly in Michel Foucault's texts and to examine the relationship between the ordering of space and the concept of life. In this respect, according to Foucault's knowledge/power relationships the order of space is defined in two ways. First one is the order of episteme, and second is the order of confinement. Despite of the framing, classifying and confinement of these two orders, a deviation, which does not get involved in them and also violate them, is presented as a third way. This is the heterotopia itself. However, the element intersecting all of them is the concept of life. Accordingly, the relationships between spatiality of life and the ordering modes of space are expoused in the frame of archaeological, geneaological and ethical works of Michel Foucault.