Çalışanların örgütsel bağlılıklarının iş tatminine etkisi etik iklimin aracılık rolü: Bankacılık alanında uygulaması
The effect of the employee job satisfaction of organizational commitment through the role of ethical climate: Application in banking area
- Tez No: 482138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Etik İklim, Personel Güçlendirme, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Ethical Climate, Staff Empowerment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada, banka çalışanlarının iş tatminlerini yordama da etik iklim, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılığın rolü incelenmektedir. Araştırma modeli olarak banka çalışanlarının iş tatminin duygusal bağlılığa, devam bağlılığına ve normatif bağlılığa göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla betimsel ve ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri etik iklim, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık; bağımlı değişkeni ise banka çalışanlarının iş tatminidir. Araştırmaya 371 banka çalışanı (167 Kadın, 204 Erkek olmak üzere 371 birey) katılmış olup, katılımcıların yaş aralığı 20-49 arasında olup, yaş ortalaması ise 31, 7'dir. Bireylerin çalışma süresi 1-39 yıl arasında değişmektedir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Etik İklim Ölçeği, İş Tatmini Ölçeği, Normatif Bağlılık Ölçeği, Duygusal Bağlılık Ölçeği ve Devam Bağlılığı Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normallik dağılımlarını belirlemek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi; çıkarımsal istatistikler çerçevesinde Bağımsız Örnekler T-testi, Tek Yönlü Varyans analizi, Regresyon analizi, Korelasyon analizi ve YEM kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Banka çalışanlarının iş tatminleri cinsiyete, medeni duruma, çalışılan kuruma göre anlamlı bir farklılık gösterirken; yaşa, eğitim durumuna ve çalışma süresine göre bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Banka çalışanlarının duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık ile iş tatmini arasında etik iklimin tam aracı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the role of ethical climate, emotional commitment, continuance commitment and normative commitment in the process of job satisfaction of bank employees is examined. As a research model, a descriptive and relational screening model was chosen to test whether bank employees differet according to emotional commitment, continuity and normative commitment of job satisfaction. The independent variables of the study were ethical climate, emotional commitment, continuity and normative commitment; Dependent variables are job satisfaction of bank employees. 371 bank employees (371 individuals, 167 females and 204 males) participated in the survey and the age range of the participants was between 20-49 and the average age was 31. 7. The duration of individual work varies from 1 to 39 years. The data of the study were collected by Personal Information Form, Ethical Climate Scale, Job Satisfaction Scale, Normative Commitment Scale, Emotional Commitment Scale and Continuity Scale. Confirmatory Factor Analysis to determine normality distributions in the analysis of obtained data; Independent samples T-test, One-way analysis of variance, Regression analysis, Correlation analysis and YEM were used in the framework of inferential statistics. As a result of the analysis, the findings can be summarized as follows: While the job satisfaction of the bank employees shows a significant difference according to sex, marital status, Age, educational status and duration of study. It has been verified that the emotional commitment, continuity, and normative commitment and job satisfaction of the employees of the bank are the preconditions for the ethical climate.