Petrol zengini ülkelerde maliye politikasının etkinliği: Azerbaycan örneği
Effectiveness of fiscal policy in oil rich countries: The case of Azerbaijan
- Tez No: 482180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL ARIKBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Bütçesi, Maliye Politikası, Petrol Gelirleri, Ekonomik İstikrar, Azerbaycan, Public Budget, Fiscal Policy, Oil Revenues, Economic Stability, Azerbaijan
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar kaynak zengini ülkelerin ekonomik istikrar ve büyüme hedefleri üzerinde tehdit oluşturabilmektedir. Devletin maliye politikasını etkin bir şekilde kullanmaması, bütçenin petrol ve doğal gaz gelirlerine bağımlılığı, üretimde etkinlik, dolayısı ile vergi politikasında etkinlik sağlanamadığı zaman ülkenin makro ekonomik sorunlarla karşılaşması kaçınılmaz bir hal almaktadır. Azerbaycan örneğinde görüldüğü üzere, devletin yatırım projeleri ve ekonominin istikrarlı bir şekilde büyüme ve gelişmesi enerji fiyatlarına bağlıdır. Ekonomide istikrarın petrol fiyatlarına bağlı olmaksızın nasıl sağlanabileceği tez konusunun temel sorusu olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fluctuations in energy prices can be threating the economic stability and growth targets of the resource-rich countries. Ineffective implementation of fiscal policy by the government, the dependency of the state budget on oil and gas revenue, inefficiency in taxation and production make inevitable to face up with macroeconomic challenges. It can be seen in the Azerbaijan case that, the State's investment projects and the steady growth and development of the economy depend on energy prices. How the economic stability can be achieved regardless of dependency on oil prices has been regarded as the main question of the thesis.