Türkiye'de mikro faktörlerin kayıt dışı istihdama etkisi
The effect of micro factors on unregistered employment in Turkey
- Tez No: 482196
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Kayıt Dışı İstihdam, Mikro Faktörler, Lojistik Regresyon Analizi, Unregistered Economy, Unregistered Employment, Micro Factors, Logistic Regression Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
1980'li yıllardan itibaren, küreselleşme süreci ve uygulanan Neo-liberal politikalar, istihdam ve işgücünün niteliğinde köklü dönüşümlere sebep olmuştur. Küresel anlamda ülkeleri etkisi altına alan ve sonuçları sosyal devlet bağlamında önem kazanan, kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik stratejiler geliştirebilmek için temelinde yatan mikro faktörlerin tespiti önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de mikro faktörlerin kayıt dışı istihdama etkisini tespit etmektir. Bu doğrultuda, TÜİK'den alınan, finansal kriz sonrası dönem ve istikrarlı yapının homojenlik gösterdiği 2011-2015 yılları arasında uygulanan HHİA verileri analiz edilmiştir. Bu çerçevede her yıl için tesadüfi tablolar yardımıyla seçilen 1500 ve üstü kişiye ilişkin mikro faktörlere göre kayıt dışı çalışma olasılıklarını tahmin edecek bir lojistik regresyon modeli kurulmuştur. Bu doğrultuda, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, işyerinin statüsü, işyerinin durumu, işyerinde çalışan sayısı, işteki durum, işyerinde idari sorumluluk, işyerinde çalışmaya başlanılan zaman, iş bulma yöntemi, çalışma şekli, işin süreklilik durumu, işin tamamı veya belli bir bölümünün evde gerçekleşmesi ve ana faaliyet olmak üzere 15 değişken ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda, söz konusu yılların çoğunda anlamlı ilişki bulunamayan medeni durum, iş bulma yöntemi, çalışma şekli, işin süreklilik durumu ve işin tamamı veya belli bir bölümünün evde gerçekleşmesi faktörleri haricindeki diğer faktörler ile kayıt dışı istihdam arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, globalization process and applied Neo-liberal policies have led to deep-rooted transformations in terms of employment and labor. It is important to identify the micro factors underlying the development of strategies for the prevention of informal employment, which affects countries globally and gains results in the context of social state. The purpose of this research is to determine the effect of micro-factors on informal employment in Turkey. In this respect, HLFS data obtained from TURKSTAT are analyzed between 2011-2015, when the period after the financial crisis and the stable structure show homogeneity. In this framework, a logistic regression model was established to predict the probability of informal working according to the micro factors of 1500 and above selected by chance tables for each year. In this respect, 15 variables were considered: gender, age, education level, marital status, status of the workplace, condition of the workplace, number of employees in the workplace, occupation status, administrative responsibility at the workplace, the whole or a part of the work being done at home and main activity. As a result of the research, a statistically significant relationship was found between informal employment and other factors except for the marital status, the method of finding employment, the way of working, the continuity of work and the factors of the whole or a certain part of work being at home.