İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamaları Küçükçekmece örneği
Urban transformation practices in Istanbul example of Küçükçekmece
  1. Tez No: 482199
  2. Yazar: BETÜL NİSA AYAZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Küçükçekmece, Küçükçekmece Ayazma - Tepeüstü Projesi, Urban Transformation, Küçükçekmece, Küçükçekmece Ayazma - Tepeustu Project
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Günümüzde sürekli değişen ve gelişen kentlerin yenilenebilmesi için tüm dünyada farklı kentsel dönüşüm projeleri tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun yer bulduğu İstanbul, yaşadığı dönüşümler sayesinde büyük bir hızla yenilenmektedir. Bu çalışmada konumu gereği her geçen gün önemi artan Küçükçekmece ilçesinde, yaşanan değişim ve dönüşümler ele alınmakta olup, aynı zamanda İstanbul'un ilk kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Küçükçekmece Ayazma - Tepeüstü Kentsel Dönüşüm Projesi, bütün yönleriyle incelenmeye çalışılmıştır. Projede görev üstlenen kamu kurumlarından alınan veriler ile proje hakkında yazılan eserler birlikte değerlendirilmiş, böylece bütüncül bir yaklaşımla devamlılık sağlanması amaçlanmıştır. Dönüşüm sürecinin planlanması ve yönetilmesi ile birlikte projenin fiziksel, ekonomik ve sosyal boyutu hakkında elde edilen bulgular, olumlu ve olumsuz yönleriyle kentsel dönüşüm projelerine yön gösterebilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
At the present time, various urban transformation projects have been designed and applied all over the World to renovate everchanging and growing cities. Istanbul the most concentrated place for urban transformation in our country, is being renewed at a rapid pace thanks to the transformations it has experienced. In this study, the changes and transformations of Küçükçekmece where its importance is growing day by day because of its place, are dealt with, furthermore Küçükçekmece Ayazma - Tepeüstü Urban Transformation Project, one of the first urban transformation projects of Istanbul, is especially scrutinized in detail. The data taken from the public institutions undertaking tasks in the project and the works written about the project were evaluated together, so that it was aimed to provide continuity with a holistic approach. The findings of the research have the quality to direct the projects of urban transformation with their positive or negative aspects.