Küresel profesyonellerin benzeşen mekân algısı: İstanbul örneği
Smilar space perception of global professionals: The example of Istanbul
- Tez No: 482202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR GİRİTLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İşletme, Public Administration, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel profesyoneller, küresel kentler, mekân algısı, küreselleşme, hiç mekân, Global professional, global cities, space perception, globalization, null-space
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezde, küresel kentlerde çalışan küresel profesyonellerin kentsel mekân algıları; küreselleşme ve sermaye birikim süreçlerinin küresel kentlerde yarattığı mekânsal değişimler üzerinden incelenmiştir. Küresel profesyonel kavramı, kendi ülkesi dışında uzmanlık gerektiren işlerde çalışan“expat”ları tanımlamak için kullanılmıştır. Küresel profesyonellerin deneyimleri, yaşadıkları ve çalıştıkları mekânlar ile kurdukları bağ ve bu mekânların küresel ölçekteki benzerliği ele alınmıştır. Tüketimin ve üretimin gerçekleştiği mekânlar, küresel profesyoneller için küresel ölçekte bir benzerlik sunmaktadır. Bu benzerlikler, farklı şehirleri ve farklı kent mekânlarını benzeştiren, hiç mekânlarla ortaklaştırılan mekânlardır. Benzer konut ihtiyaçları, benzer tüketim kalıpları ve benzer yaşam şekilleri küresel ölçekte çalışanlar için mekânı bir hiç mekân haline getirmektedir. Hiç mekân, kişinin kentsel algısı üzerinde bir standartlaşma ortaya çıkartmaktadır. Standartlaştırma ise, küresel kent olma iddiasındaki şehirlerin kentsel mekânlarında hiç mekân yaratımına yönelik faaliyetleri arttırmakta ve hiç mekân küresel profesyoneller için bir cazibe haline gelmektedir. Kentsel mekâna sermaye birikimi amacıyla yapılan müdahaleler kentsel kimliği zedelemektedir. Tüm bu dönüşüm sadece kentleri değil, aynı zamanda küresel profesyonellerin mekâna ilişkin algılarını da benzeştirmektedir. Küresel bir kent olarak İstanbul, günümüzde sadece mekânsal olarak değil, algısal olarak da dönüşmektedir. Küreselleşme ile beraber mekânlar, yaşam biçimleri, davranışlar ve ilişkiler, küresel ölçekte mekân algısının benzeşmesine sebep olmaktadır. Küresel profesyonellerin mekân algısının ne ölçüde benzeştiği, küresel kentler bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the urban space perception of global professionals who work in global cities were studied on spatial changes in global cities which are created by the effects of globalization and capital accumulation processes. The concept of global professional was used to describe“expats”who work in specialised jobs abroad. The similarities in experiences of global professionals, their living spaces and working spaces, their connection with these places and similarities of perceptions on a global scale were discussed. The spaces of consumption and production present a similarity on global scale for these global professionals. These similarities, which make similar different cities and urban spaces, are the commonized spaces in null-spaces. Analogous housing requirements, types of consumption and life styles make the space a“null-space”for people who work on global scale. Null-space brings about a standardisation on person's space perception. Standardisation furthers the efforts to create null-spaces within the global cities themselves in turn attracting global professionals to the cities. The Interventions to urban space which aims capital accumulation, damage the urban identity of the cities. This phenomenon not only creates similar cities but also make global professionals' space perception similar. Istanbul, a global city in today's world, does not only change on a spatial level but also its perception transforms. Along with globalization, spaces, lifestyles, behaviors and relationships cause the analogy of space perception on a global scale. The level of similarity of global professionals' space perception was dealt with in the context of global cities.