Sosyo-kültürel değişmeler perspektifinde Türkiye'de medyanın sivil itaatsizlik olgusuna yaklaşımı: Çarşı örneği
Approach to civil disobedience of media in Turkey in the perspective of socio-cultural changes: Çarşı example
- Tez No: 482229
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Journalism, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil itaatsizlik, Çarşı, Medya Söylemi, Civil Disobedience, Çarşı, Media Discourse
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma,“sivil itaatsizlik”kavramının içeriğinin kitle iletişim araçları tarafından içeriğinin nasıl doldurulduğuna odaklanmıştır. Bu çalışmayla amaçlanan; toplumsal dönüşümlerin en önemli aracı olarak kabul edilen ve kavramların yeniden inşası sürecinde etkili bir role sahip olan medyanın bu olguya yaklaşımını Beşiktaş Taraftar Grubu olan Çarşı üzerinden belirlemektir. Çalışmanın uygulama aşamasında Hürriyet, Cumhuriyet, Sabah gazetelerinin 1-30 Haziran 2013 tarihlerindeki Çarşı ile ilgili çıkan haberler ve Grubun resmi twitter hesabı olan 'forzabesiktas' hesabındaki tweetler incelenmiştir. Araştırma materyalleri olarak toplam 90 gazete nüshası ve 188 tweet incelenmiş olup, araştırmada içerik analizi ve ideolojik söylem analizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, yazılı ve sosyal medyanın birbirleri ile etkileşimleri, haberleri ve söylemleri verilerle analiz edilmiş ve sivil itaatsizlik kavramının kitle iletişim araçları ile ideolojik zemin üzerinden tekrar kurgulanabilme gücüne odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on how the content of the concept of“civil disobedience”is filled by mass media. In this study, it is aimed to determine the approach of media, which is accepted as the most important tool for social transformations and has an effective role on rebuilding concepts, over the Beşiktaş supporter group called“Çarşı”. During the implementation phase of the study, news about the Çarşı on June 1-30, 2013 in Hürriyet, Cumhuriyet and Sabah newspapers and tweets on the account of“Forzabesiktas”which is the official twitter account of the Group were examined. A total of 90 newspaper copies and 188 tweets were examined as research materials and content analysis and ideological discourse analysis methods were applied in the research. As a result of the research, the interactions of written and social media with each other, news and discourse were analyzed and the power of reconstructability on ideological ground via mass media tools is focused.