Uluslararası Hukukta silahlı çatışmalarda kadınların korunması
Protection of women in armed conflict under International Law
- Tez No: 482230
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Uluslararası Suç, Kadına Yönelik Şiddet, Kadın, Silahlı Çatışma, International Law, International Crime, Violence Against Women, Women, Armed Conflict
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp
- Bilim Dalı: Harekât Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Harp Harekat Hukuku Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Uluslararası hukukta silahlı çatışmalarda kadınların korunması problematiğini ele alan çalışmada silahlı çatışmalarda muharip olmamasına karşın çatışmanın etkilerine maruz kalan ve şiddete uğrayan kadınların korunması ile ilgili uluslararası örgüt kararları ve uluslararası hukuk metinleri incelenerek buna istinaden verilen yargı kararlarının kadınların korunmasına dair etkinliği tartışılmıştır. Çalışmanın Birinci Bölümünde, temel kavramlar açıklanarak, kadınlara yönelik şiddet eylemleri incelenmiş ve koruma ihtiyacının doğma gereklilikleri izah edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın İkinci Bölümünde, silahlı çatışmalarda kadınların korunmasına yönelik uluslararası hukuk metinleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde de, uluslararası suçlar çerçevesinde kadınlara yönelik şiddetin kapsamı incelenerek ve örnek kararlar doğrultusunda, ad hoc ve daimi mahkemelerinin kararları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been written as a postgraduate thesis in the program of War and Operation Law studies of Istanbul University, Social Science Institute. This study, addressing the problem of the protection of women in armed conflicts under international law discusses the effectiveness of protection of women in judicial decisions made in the light of the decisions of international organizations and international legal texts concerning the protection of women who are subjected to the effects of conflicts. In the first chapter of the study, the basic concepts of have been explained and the violent acts against women have been investigated in the historical process in order to try to explain the necessity of protection. In the second chapter, international legal texts on the protection of women in armed conflicts have been examined. In the third chapter, the effectiveness of protection of judgments of ad hoc and permanent courts have been discussed and proposals made in line with case law in order to examine the scope of violence against women in the frame of international crimes.