Effect of land use on erosion risk and chemical properties of soil of riparian zone of Andirin river, Kahramanmaras
Arazi kullanımının Andırın çayı su kenarı zonunda erzyon riski ve toprakların kimyasal özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 482258
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNDOĞAN, YRD. DOÇ. TURGAY DİNDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal toprak özellikleri, Arazi kullanımı, Riparian Zone, CORINE Erozyon risk haritası, Soil chemical properties, Land use, Riparian zone, CORINE erosion risk map
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Andırın çayı su kenarı zonu kendine özgü toprak, hidroloji ve vejetasyonu ile bir çok canlıya ev sahipliği yaptığı gibi Akdeniz bölgesinde revaçta olan yayla turizmi için de önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı arazi kullanımının riparian zonda erozyon riski ve bazı toprak özellikleri üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla Andırın Çayı su kenarı zonunda tarımsal ve orman kullanımlarına sahip transektlerde yüzey ve yüzey altından toprak örnekleri alındı ve bazı kimyasal toprak özellikleri analiz edildi. Ayrıca havza için CORINE Erzyon Risk Haritası üretildi. Sonuçlar, Andırın çayı havzasının % 79.5'nin potansiyel erozyon riskinin yüksek olduğunu ancak aktüel erozyon riskinin %26.8 düştüğünü göstermektedir. Bunun nedeni, havzanın büyük bir kısmının yüksek eğimli olmasına rağmen yoğun bitki örtüsünden dolayı erozyon riskinin azalmasıdır. Sonuçlar sulu tarım alanlarında toprak organik madde içeriklerinin önemli düzeyde diğer kullanımlardan daha düşük olduğunu göstermektedir. Kuru tarım alanlarındaki yarayışlı fosfor da diğer kullanımlardan önemli düzeyde daha yüksektir. Ancak toprakların kimyasal özellikleri Andırın çayı su kenarı zonunda mesafeye bağlı olarak önemli değişiklik göstermemiştir. Bu çalışma erozyonun Andırın çayı su kenarı zonunda toprakların kimyasal özelliklerini etkilemediğini göstermektedir. Ancak toprak organik madde stoklarının korunması için arazi kullanım amenajman politikalarına gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Riparian zone of Andırın River with unique soil, hydrology and vegetation has very rich biodiversity, and provide rural recreational facilities which are quite popular in Mediterranean region. The purpose of this study was to investigate the effect of land use/ land cover on soil erosion risk, and some soil properties in the riparian buffer zone of Andırın River, Kahramanmaraş. In Riparian zone of Andırın River, Soil samples were collected from each transects section both surface and subsurface, and some chemical soil properties were measured. Also it was performed CORINE erosion risk map for whole catchment. Results showed that potential soil erosion risk in the catchment of Andırın River was high (79.5 %), but actual soil erosion risk (26.8%) decreased at 2/3 ratio. The reason of this situation, although the most of catchment have high stepping slopes, the soil erosion risk reduced due intense vegetation cover of the catchment. Also results showed that the contents of soil organic matter were significantly lower in irrigated agriculture than in other land uses. And available P contents were significantly P higher in dry agriculture than the other land uses. But there are no significantly differences between soil properties and distance from river bank. This study revealed the erosion riparian has not been effective on the chemical properties of zonal soils. However, it is necessary the management of land use management policies in riparian zone for protection soil organic matter stock.