Design and implementation of electronic document management system
Elektronik belge yönetim sistemi tasarımı ve gerçekleşmesi
- Tez No: 482259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TANER OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: EBYS, Güvenlik, Yönetim, Yazılım, Elektronik İmza, EDMS, Security, Management, software, Digital Signature
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüzde gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda geleneksel kağıt belge yönetimi yapılmaktadır ancak e-posta, web sayfaları ve veritabanları gibi bilgisayarlarda ve sunucularda depolanan elektronik dökümantasyon biçimleri de yaygınlaşmaktadır. Bir eğitim kurumunda ya da işletmelerde bütünleşik veri toplama işlemi için elektronik belge yönetim sistemi (EBYS) yönetim için en gerekli araçlardan birisi haline gelmektedir. Ancak bu gereklilik kurumun ya da işletmenin ihtiyacı doğrultusunda dikkatli bir biçimde gerçeklenmelidir. Bu nedenle kurum, bünyesindeki verileri oluşturmak, saklamak ve düzenlemek ve tüm senkronizasyon süreçlerini yönetmek için EBYS kullanmalıdır. Bu araştırmada bir politeknik üniversitesinin bilgisayar bilimleri enstitüsü için system gereksinimleri analizi, yazılım tasarımı ve kullanılabilir kaynak tespiti yapıldı ve masaüstü tabanlı bir uygulama geliştirilerek başarılı bir şekilde gerçeklendi. Diğer EBYS sistemlerinden farklı olarak dışarıdan gelen belgeler için bir döküman notasyonu eklendi, mevcut e-imze tekniği değiştirildi ve güvenlik seviyesini arttırmak için yeni özellikler eklendi. İlave olarak arşivlenen dosyaların güvenliği, belgelerin içeriklerinin takibi yapılarak arttırıldı. Son olarak yazılım kurum ihtiyaçlarına gore özelleştirildi ve system yöneticisinin taleplerine gore değiştirilebilir şekilde tasarlandı.
Özet (Çeviri)
Nowadays most of the developing countries use traditional paper documents management system (DMS), but also the electronic form of the documentation has increased including e-mails, web pages, and database packages, which have been stored in workstations and servers. For integrated data gathering in an institution or organization, electronic document management system (EDMS) often becomes one of the most required tools for management. However, this requirement should be implemented careful1y depending on the institution or organization need. Therefore, organization should have an EDMS for creating, keeping and organizing data in the organization and handle all synchronization process. In this research, system requirements for computer science institution of polytechnic university is analyzed, software design and identifying available resources is determined and a desktop based application is developed and implemented successfully. Distinguishing the developed EDMS from other management systems is that it adds document notation for external documents and existing digital signature technique has been modified and new features added for improving security level. In addition, security of archived files is increased by monitoring the contents of the documents. Finally, institution structure is customized and can be modified based on the system administrator's request.