The agricultural extension role of rural women participation in agricultural development in Erbil province of Iraq
Kırsal alanda kadınların tarımın gelişimine katılımlarında tarımsal yayımın rolü: Erbil ili örneği
  1. Tez No: 482260
  2. Yazar: SNOOR HAYDAR ABABAKR
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal yayım, tarımsal kalkınma, kırsal kadınlar, engeller, Irak, Erbil, Agricultural extension, agricultural development, rural women, obstacles, Erbil, Iraq
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Irak'ta özellikle Erbil şehrinde tarımsal faaliyetlerde kadınların rolü oldukça önemlidir. Çalışmanın amacı, kırsal kesimdeki kadınların tarımsal faaliyetlerde karşılaştıkları sorunların belirlenmesidir. Bu çalışma Kuzey Irak'ta bulunan Erbil bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ana materyalini 25 köyde toplam 250 kadın ile yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlar, çalışan kadınların çoğunluğunun (%90) ekim ve hasat gibi çeşitli tarım faaliyetlerine katıldığını ortaya koymaktadır. Kadınların çoğunluğunun aile gelirini artırmak için çalıştığı ancak bu durum kadınların çocuk bakımı ve ev işleri ile ilgilenememelerine neden olmaktadır. Elde edilen sonuçlar, eğitimin yetersiz olmasının kadınların tarımsal gelişimdeki rollerini engellediğini ortaya koymaktadır. Katılımcıların çoğu bu engellerin artan iş yükünden kaynaklandığını belirtmişlerdir. Araştırmada kırsal alanda kadınların ev işleri, bazı bireysel engeller, eğitim eksikliği, okuryazarlık düzeyinin düşük olması, gelenekler ve sosyal problemler gibi nedenlerden dolayı STK'ların sponsorluğunda gerçekleştirilen tarımsal yayım eğitimlerine katılımlarının yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rural women have a distinct role in agricultural activities in Iraq generally and in Erbil particular. The aim of this study is to identify the constraints and problems faced by rural women during agricultural activities. This study was conducted in Erbil located in the Northern Iraq. The data was collected from 250 women from 25 villages by face to face interviews. The results of the study revealed that the majority of women (90%) are involved in various agricultural activities such as sowing, harvesting and weed control. The majority of women working on field farms contribute to increasing their family income, but they often face many problems and burdens in caring for their children and domestic work. The results showed that the obstacles of women's role in agricultural development is lack of literacy due to their poor academic background. The majority of the respondents claimed that their obstacles lie in the increased work of activity of rural women. The rural women participating in this study were characterized by a low presence in the agricultural training courses for extension and lack of participation in NGOs sponsoring in this field due to their preoccupation with housework, individual obstacles, lack education, high illiteracy, and some traditions and social problems.