Özel yetenek puan türüne göre öğrenci yerleştirme sistemi
Student placement system according to special ability score
- Tez No: 482278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TANER OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Special Ability Exam Scoring, Multi-Score Placement Algorithm, Web Services
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bilişim teknolojisinin gelişmesi ile yazılımlar daha etkileşimli bir hal almaya başlamıştır. Günümüzde Üniversitelerin Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulları, Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Yabancı Uyruklu Öğrenci bürosu daha hızlı, güvenli çalışan özel yetenek sınav puan hesaplaması yapan ve çoklu puan türüne göre yerleştirme yapan otomasyonlara ihtiyaç duymaktadır. E-devlet kapsamında ülkemizde öncelikli olarak vatandaşların bilgilerinin tutulduğu Nüfus Genel Müdürlüğü KPS ve ÖSYM VPS vb. projeler başlatılmıştır. Günümüzde farklı kurumların hazırlamış olduğu otomasyon projelerinin birbirleri ile haberleşerek veri alış verişinde bulunmaları ve bilginin doğru işlenmesi günümüz projelerinin gereklerindendir. Özel yetenek puanlarını hesaplamak için aday öğrencilerin kimlik bilgilerini ve ÖSYM sınav sonuç bilgilerini elle hazırlamak yerine gelişen teknoloji karşısında yerini e-devlet web servisleri ile entegre çalışan yeni nesil otomasyonlarla var olan bu verileri ilgili web servisleri aracılığı ile otomatik, hızlı ve güvenli bir şekilde alabilmeleri sağlanabilir. Böylece zaman ve iş gücü maliyeti çok düşecek, etkin ve hızlı çalışan sistemler oluşturulabilecektir. Bu tezde ÖSYM VPS ve Nüfus Genel Müdürlüğü KPS Web servisleri ile bütünleşmiş çalışabilen ve birden fazla parkurlu Özel Yetenek Puanlarını hesaplayıp öğrencinin tercih sırasına göre yerleştirme yapabilen bir uygulama tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bu çalışmada Özel Yetenek Yerleştirme puanlarının, günümüzde alışılagelmiş ajax ve code behind taraflı çalışan farklı yazılımların aksine database tarafında Store Procedure yapısı kullanılarak çok daha güvenli ve yüksek veri hızı ile işlenmesi sağlanmıştır. Anaktar Kelimeler : Özel Yetenek Sınav Puan Hesaplanması , Çoklu Puan Türüne Göre Yerleştirme Algoritması, E-Devlet , Web Servisler
Özet (Çeviri)
Enhancements in information technlogies led application programs to become more interactive. Today there is a need at Physical Education Sports Colleges, Fine Arts Faculties and Foreign Student Offices for a faster running and more secure automation programs that can calculate special skill exam scores and place students into departments based on multiple scores. Within e-government process prjects such as General Directorate of Population KPS Project that keeps citizen information and ÖSYM VPS are started. It is a necessity for automation projects prepared by different institutions to communicate and exchange information for correct information processing. To calculate special skill scores, instead of getting candidates' identity information and ÖSYM exam information manually, automation systems utilizing web services provided by e-government projects can get these information faster and in a more secure way. Thus time and work effort will be reduced and efficient and faster systems can be developed. In this thesis an application that can calculate multi stage special skill exam score and place candidates into the appropriate department based on the order of preference which is also integrated with OSYM VPS and General Directorate of Population KPS web services is designed and developed. In this study, instead of using common ajax and codebehind structure, Store Procedure on the database is used to calculate special skill scores and thus data is processed more securely and with very high speed.