Monitoring network resources in software defined networking (SDN) environment
Yazılım tanıtımlı ağ (YTA) ortamında ağ kaynaklarının izlenmesi
  1. Tez No: 482280
  2. Yazar: NIHAD KHALID ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TANER OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Kaynakları, Kaynak İzleme, YTA/OpenFlow1.3, Floodlight, Network Resources, Resource Monitoring, SDN/OpenFlow1.3, Floodlight
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yazılım Tanımlı Ağlar (YTA), ağ cihazlarının kontrol birimi olarak adlandırılan mantıksal olarak merkezileştirilmiş bir birim tarafından yönetildiği yeni bir yaklaşımdır. İletim kararları kontrol birimi tarafından alınır. Bu yeni yaklaşımda, kontrol biriminin iletim, trafik mühendisliği, yük dengeleme v.b. konularda karar verebilmesi için ağ kaynalarından haberdar olması gerekir. Bu çalışmada YTA ortamında ağ kaynakları izleme sistemi tasarımı ve analizi yapılmıştır. İzlenen ağ kaynakları kullanılan band genişliği, gecikme ve paket kaybıdır. Bu çalışmada kontrol birimi olarak Floodlight kullanılmıştır. Floodlight'ta band genişliği kullanımını takip etmek için istatistik modülü bulunmaktadır. Çalışma kapsamında bu modül paket kaybı ve hatalı paketlerin bilgisini de alacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca gecikme izleme özelliği de module eklenmiştir. Openflow protokolünü kullanarak bandgenişliği kullanımı, paket kaybı, hatalı paketler ve gecikme bilgisi ağ cihazlarından farklı zaman aralıkları için alınmış ve YTA ortamında doğrudan kontrol birimi tarafından izleme yapmanın verimliliği ve doğruluğu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Software-defined networking (SDN) is a new concept in networking where network devices are controlled by a logically centralized entity called controller. Forwarding decisions are made by controllers. In this new concept, the controller needs to be aware of the network resources to make decisions about forwarding, traffic engineering, load balancing, etc. In this study, we design and analyze network resource monitoring system in an SDN environment. Network resources we monitor are utilized bandwidth, latency and packet loss. In this study, we used Floodlight as the controller. Floodlight has statistics module to monitor bandwidth usage. We extended this module to also get a loss and erroneous packet information. We also added latency monitoring capacity into the module. Using OpenFlow, we collected bandwidth utilization, packet loss, erroneous packets and latency information from network elements in different time scales and analyzed the accuracy and efficiency of the monitoring in SDN environment directly from the controller.