MDBK hücrelerinde metil cıva etkili oksidatif strese karşı kafeik asit ve gallik asitin muhtemel koruyucu etkisinin belirlenmesi
Investigation of the possible protective effect of caffeic acid and gallic acid towards mercury-induced oxidative stress in MDBK cells
- Tez No: 482292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: metil cıva, kafeik asit, gallik asit, oksidatif stres, antioksidan savunma sistemi, methylmercury, caffeic acid, gallic acid, oxidative stress, antioxidant defensesystem
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Metal toksisitesi dünya çapında temel bir halk sağlığı problemidir. Metaller ve metalik bileşikler çeşitli organ sistemleri ile etkileşir. Metil civa canlı organizmalar için çok zararlı bir zehir olarak sınıflandırılmaktadır. Birçok araştırmacı metil civaya maruz kalmanın insanlar ve laboratuvar hayvanlarında birçok biyokimyasal fonksiyon bozukluğuna neden olabileceğini ifade etmiştir. Metil civa lipid peroksidasyonu, reaktif oksijen türlerinin oluşumu, protein sentezi gibi metabolik prosesleri etkileyebilir. Bu çalışmada metil civanın MDBK hücreleri üzerinde toksik etkisi test edildi. Metil civanın IC25, IC50 ve IC75 değerleri 2, 25 ve 60 mM olarak tespit edildi. Metil civa katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutayon redüktaz enzimlerini inhibe ettiği belirlenmiştir. Ayrıca, metil civa malondialdehit ve protein karbonil oluşumunu önemli oranda etkilemiştir. Glutatyon miktarını önemli oaranda düşürmüştür. Çalışmada metil civa ile oluşturulmuş toksik etki üzerinde kafeik asidin etkisi araştırılmış ve oluşan etkiyi azaltmada kafeik asidin etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal toxicity is a major public health problem worldwide. Metals and metal compounds interfere with functions of various organ systems. Metylmercury (MeHg) is classified as a very harmful toxican to living organisms. Many investigations have stated that methylmercuric exposure could induce a wide range of biochemical dysfunctions in humans and laboratory animals. This compound affects metabolic processes such as lipid peroxidation, formation of reactive oxygen species, protein synthesis. In this study, toxic effects of methylmercury on MDBK cells were tested. IC25, IC50 and IC75 values of methyl mercury were determined as 2, 25 and 60 µM. The methyl mercury inhibited on the activites of catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione reductase and glucose 6-phosphate dehydrogenase. Also, methyl mercury dramatically effected the formation of DPC, malondialdehyde, protein carbonyl. It also considerably reduced the amount of glutathione. In this study, we investigated the effects of caffeic acid on MeHg-induced toxicity in MDBK cells of rats. Caffeic acid decreased significantly toxic effect of methyl mercury.