Artan dozlardaki fosfor ve çinko gübrelemesinin nohutta (Cicer arietinum L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
The effects of increased in the dozes zinc and phosphorus applications on the yield and yield components in chickpea (Cicer arietinum L.)
  1. Tez No: 482581
  2. Yazar: AHMET ŞEYBEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK KULAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko, Fosfor, Nohut, Verim, Verim öğeleri, Chickpea, Phosphorus, Zinc, Yield, Yield components
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, 2016 yılında, Van ekolojik koşullarında, artan dozlardaki fosfor ve çinko gübrelemesinin nohutta verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Deneme Yüzüncü Yıl Üniversitesine ait deneme tarlalarında“Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine”göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, fosfor ve çinko dozlarının bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, birim alan tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, tanedeki protein oranı ve yüz tane ağırlığına etkisi incelenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi 100.43 kg/ da ile 8 kg/da fosfor + 300 ml/ 100 l çinko uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, in 2016, was conducted to determine effects of different level zinc and phosphorus on yield and some yield components in chickpea in 2016 in Van ecological conditions. The experiment was designed in a factorial randomized blokcs with three replications. The doses were used phosphorus (0, 4 and 8 kg/da) and zinc (0, 100, 200 and 300 ml/ 100 l) in this study. In this study were investigated the per plant height, first pod height, branches number per plant, pod number seed number per pod, grain yield per unit, biological yield, harvest index, the crude protein content and 100 seed weight were determined. The highest seed yield was obtained from 8 kg phosphorus/da + 300 ml /100 l zinc applications as 100.43 kg/da.