Geç dönemde potasyum uygulamalarının bazı standart elma çeşitlerinde kalite kriterleri ile besin elementi içeriğindeki değişimlere etkisi
Effect of change quality criteria in some standard apple variations of the potassium applications in the late period
  1. Tez No: 482594
  2. Yazar: MUSTAFA TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÖZRENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besin Elementi, Elma, Kalite Kriteri, Potasyum, Standart Çeşit, Nutrient element, Apple, Quality criteria, Potassium, Standard variety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma 2013 yılında Van ili Muradiye ilçesinde Zafer Sulum adlı kişinin elma bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı geç dönemde potasyum uygulamalarının farklı standart elma çeşitlerinde kalite kriterleri ile besin elementi içeriğindeki değişimlere etkisi incelenmiştir. Araştırmada 8 farklı elma çeşidine (Breaburn, Fuji, Mondial Gala, Granny Smith, Jonathan, Red chief, Scarlet Spur, Golden Delicious) yapraktan %1 K2O için 10 litrelik sırt pompasına 282 gr KNO3, topraktan uygulama için her bir ağaca 100 g K2O için K2SO4'den 230 gr tartılmış ve her ağacın taç izdüşümüne uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre incelenen pomolojik özellikleri yönünden istatiksel farklılıklar belirlenmiş ve meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, SÇKM, çekirdek evi genişliği ve uzunluğu, tohum sayısı ve ağırlığı ve meyve şekil indeksi gibi özelliklerde büyük çoğunlukla yapraktan potasyum uygulamaları etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2013 in the apple garden of the victorious Sulum in Van province Muradiye. The aim of the study was to examine the effect of potassium applications on the quality criteria and nutrient content changes in different standard apple varieties in the late period. A total of 282 gr KNO3 for 10 liters of backwash for %1 K2O and 100 g of K2O per heap for application to the soil were used in the study. The results are summarized in Table 1. In the study, 8 different apple flavors (Breaburn, Fuji, Mondial Gala, Granny Smith, Jonathan, Red chief, Scarlet Spur, Golden Delicious) Weighed 230 gr from K2SO4 and applied to the crown projection of each tree. According to the results obtained, statistical differences were determined according to the pomological characteristics and potassium application was mostly effected by the fruits mostly in features such as fruit weight, fruit weight, fruit weight, SÇKM, kernel house width and length, number of seeds and weight and fruit shape index.