Beyaz hindiba (Cichorium intybus L.) bitkisinin kimyasal analizi ve elde edilen yağın GC-MS ile analizi ve karakterizasyonu
Chemical analysis of chicoryplants (Cichorium intybus L.) and analysis and characterization of the resulting oil by GC-MS
- Tez No: 482618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞAH SAYDAN KANBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cichorium intybus L.sapı, GC-MS, Kimyasal analiz, Süperkritik sıvı ekstraksiyon, Cichorium intybus L.handle, chemical analysis, GC-MS, Supercritical fluid extraction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada otsu bitkilerden olan Beyaz Hindiba (Cichorium intybusL) bitkisinin kimyasal analizi ve elde edilen yağın GC-MS ile karekterizasyonu içinCichorium endivia sapları öğütülüp kimyasal analizleri yapıldı. Daha sonra bitkinin süperkritik sıvı ekstraksiyonu ve GC-MS ile tayini yapıldı. Cichorium intybusLbitkisinin lignin, selüloz, nem, kül, yağ içerikleri ve ekstraktifler sırasıyla % 14.9, % 30.0, % 5.4, % 10.7, % 2.5 ve % 6.8 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen yağın yağ asidi bileşimi incelenmiş ve Linoleik asit major yağ asidi (%31.8) olarak bulunmuştur. Yağın çoklu doymamış yağ içeriği (%58.9) doymuş yağ içeriğinden (%41.2) daha yüksek bulunmuş ve tekli doymamış yağ tespit edilememiştir. Bu sonuçlar Cichorium intybusL bitkisinden elde edilen yağın yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi içeriğinden dolayı besinsel değerinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Chemical composition and fatty acid composition of the Cichorium intybus L.plants were investigated. For this aim, Cichorium intybus L.plant was powdered and analyzed. Aftersupercriticalcarbon dioxide extraction method wasapplied andfatty acid composition of Cichorium intybus L.plants powder was determined by GC-MS. Lignin, cellulose, moisture, ash, fat and extractives content of the plant were determined as 14.9 %, 30.0 %, 5.4%, 10.7%, 2.5 % and % 6.8 respectively. Linoleic acid was determined as major fatty acid of the plant (31.8 %). The polyunsaturated fatty acid content of the plant (58.9 %) was higher than saturated fatty acid content (41.2). The monounsaturated fatty acid was not determined in the samples. This study suggested that Cichorium intybus L.plants could be considered as a healthyfat source due to high polyunsaturated content.