Farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin nohutta Cicer arietinum L.) verim ve verim unsurlarına etkisi
The effects of various sowing dates and different distance between rows on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.)
- Tez No: 482630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK KULAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: _ Ekim zamanı, Nohut, Sıra arası mesafe, Verim, Verim öğeleri, _ Chickpea, Distance between rows, Sowing date, Yield, Yield components
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma 2016 yılında Van ekolojik koşullarında nohutta farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin verim ve verim unsurları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme Yüzüncü Yıl Üniversitesi deneme tarlalarında“Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine”göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada üç farklı ekim zamanı (25 Mart, 8 Nisan, 22 Nisan) ve üç farklı sıra arası (15 cm, 30 cm, 45 cm) mesafeleri kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alan tane verimi, hasat indeksi, biyolojik verim ve 100 tane ağırlığı incelenmiştir. Araştırma sonunda en yüksek birim alan verim ortalaması 25 Mart ekim zamanından (147.77 kg/da), en düşük birim alan tane verimi ise 22 Nisan (61.22 kg/da) ekim zamanından tespit edilmiştir. Farklı sıra arası mesafelerde ise elde edilen en yüksek birim alan tane verimi (127.42 kg/da) 15 cm sıra arasında, en düşük ise (87.86 kg/da) 30 cm sıra arası mesafesinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of various sowing dates and different distance between rows on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) with three replications at the field of Yuzuncu Yıl Universty, at split plot design in randomized blocks in Van conditions in 2016. In this studywereusedthree different sowing dates (25 March, 8 April, 22 April) and three different distance between rows (15 cm, 30 cm, 45 cm). In the study were investigated components as the plant height, first pod height, number of branche, number of podperplant , number of seed perplant, numbers of seed perpod, seed yield per unit area, harvest index, biological yield and 100 seed weight. At the end of study, while average the highest seed yield per area was obtained from 25 March sowing date (141.77 kg/da), the lowest value was obtained from 22 April sowing date (61.22 kg/da). In different distance between rows, while average the highest seed yield per area was obtained from 15 cm distance between row (127.42 kg/da), the lowest value was obtained from 30 cm distance between row (87.86 kg/da).