Bazı kök bakterilerinin tuz stresi altında yetişen fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisine etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of some root bacteria on common bean (Phaseolus vulgaris L.) plants grown on salt stress
- Tez No: 482632
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, Gelişim parametreleri, PGPR, Tuzluluk, Bean, Developmental parameters, PGPR, Salinity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tuzluluk, kurak ve yarı kurak alanlarda en önemli problemlerden biridir. Tarımsal alanlarda tuzluluğun artması toprak ve bitki açısından büyük sıkıntılar yaratmaktadır. Bu çalışmada, tuz stresi altında yetişen fasulye bitkisine bitki gelişimini uyaran kök bakterileri (PGPR) uygulanmasının fide gelişim parametreleri ve besin elementi içeriklerine etkileri incelenmiştir. Tuz uygulaması (NaCl) kontrolle birlikte dört düzeyde (0, 20, 40 ve 60 mM), bakteri uygulaması kontrolle birlikte beş farklı bakteri (Kontrol, R15/1, R38/1, R54/2 ve 66/3) izolatı uygulaması olarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda fasulye bitkisinin gelişimini tuzluluk uygulamalarının genel olarak olumsuz etkilediği, PGPR uygulamalarının ise gelişim parametrelerine ve bakteri izolatına göre farklı etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Fide gelişim parametrelerinden sürgün çapında, R54/2 bakteri izolatının diğer bakteri izolatlarından ve kontrolden daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Makro ve mikro besin elementlerinin alımını tuzluluk uygulamaları genel olarak olumsuz etkilerken, PGPR'ların besin elementine göre kendi içlerinde farklı sonuçlar verdiği sonucuna varılmıştır. Özellikle bitkideki Mg alımına R15/1 bakteri izolatının, Zn ve Cu alımına R54/2 bakteri izolatının, Mn içeriğine ise 66/3 bakteri izolatının önemli düzeyde olumlu etki ettiği belirlenmiştir. Klorofil miktarında ise PGPR uygulamalarının sonucunda genelde artış olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Salinity is one of the most important problems in arid and semi-arid areas. The increase in salinity in agricultural areas creates great difficulties in terms of soil and plant. In this study, the effects of PGPR on the seedling growth parameters and nutrient content of bean plants grown under salt stress were investigated. Five different bacteria isolate (Control, R15/1, R38/1, R54/2 and 66/3) applications were applied with salt application (NaCl) at four levels (0, 20, 40 and 60 mM). As a result of the study, it was determined that the development of the bean plant generally affected negatively by salinity applications, while the PGPR applications showed differences according to the growth parameters and bacterial isolates. From the seedling growth parameters, it was observed that R54 / 2 bacterial isolate at shoot height gave better results than other bacterial isolates and control. The intake of macro and micronutrient elements was generally negatively affected by the application of salinity, but it was concluded that PGPRs gave different results in terms of nutrients compared to their nutrients. Especially, it was determined that R15 / 1 bacteria isolation for Mg ingestion, R54 / 2 bacteria isolate for Zn and Cu uptake, and 66/3 bacteria isolate for Mn content have a significant positive effect. It was also observed that the amount of chlorophyll was generally increased as a result of PGPR applications.