Arpa, arpa–fiğ ve arpa–aspir karışım hasıllarının yem değerlerinin arttırılması
Increasing feed values of barley, barley–vetch and barley-safflower mixture sprouts
- Tez No: 482634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT TEMÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, aspir, çimlenme, fiğ, yem değeri, Barley, feed value, safflower, sprouting, vetch
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma hasıl üretim makinesinde arpa tohumuna farklı oranlarda fiğ ve aspir tohumlarının eklenmesi ve sulama suyuna sıvı gübre (NPK:%8 azot+%4 fosfor+%3 potasyum) eklenmesinin yem değeri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Karışımlar arpa, arpaya %10, %20 ve %30 oranlarında fiğ ve aspir eklenerek hazırlanmıştır. Elde edilen hasıllarda besin madde değişimleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda kullanılan karışımların 1 kg'ından 5.6 kg ile 5.13 kg arasında değişen yeşil ot elde edilmiştir. Tohumlara göre en düşük KM kaybı %20.9 ile sıvı gübre uygulanan %10 Fiğ (90A10F) karışımlarından elde edilmiştir. Sıvı gübre kullanımı %100 Arpada (100A) ve %30 Fiğ (70A30F) karışımında HP kaybını azaltmış, 90A10F karışımda tohumdan fazla HP verimine sebep olmuştur. HY verimlerinde sadece sıvı gübre uygulanan %20 Fiğ (80A20F) karışımında tohumlara göre %10'luk bir artış tespit edilmiştir. ADF değerlerinde sıvı gübre uygulanan ve uygulanmayan tüm karışımlarda % 60.3 ile %143.7 arasında artış gözlemlenmiştir. NDF verimlerinde tüm karışımlar için tohumlara oranla %17.8 ile %45.9 arasında düşüş gerçekleştirmiştir. Tüm karışımlarda tohumlarıyla kıyaslandığında HK kaybı meydana gelmiştir. Toplam Karoten miktarlarında gübresiz 90A10F ve gübreli 70A30F haricinde tüm karışımlarda artış meydana gelmiştir. Vit. E miktarlarında sadece gübresiz ve gübreli 100A'da, gübreli 90A10F ve %10Aspir (90A10As)'de tohumlara göre artış olmuştur. Arpaya %10 oranında fiğ eklenmesi ve sıvı gübre kullanımı KM üretimi ve besin madde kayıpları açısından diğer karışımlara göre daha avantajlı olmuştur. Bununla birlikte sıvı gübre kullanımının olumlu yönde etkilediği ve bu üretim sistemiyle tohumların yem değerlerinin arttırılabileceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effects of adding vetch and safflower seeds to barley seeds at different ratios and adding liquid fertilizer to irrigation water on feed value. The mixtures were prepared as barley and adding to barley 10, 20, 30% vetch and safflower. Nutrient changes were examined in sprouted materials. As a consequence of the research, ranging from 5.6 kg to 5.13 kg green herbage was obtained from used 1kg of the seed. Compared with the seeds, the lowest loss of DM was obtained from 10% vetch (90A10F) mixtures applied with liquid fertilizer with 20.9%. Using liquid fertilizer reduced HP loss at 100% Barley (100A) and 30% vetch (70A30F) mix and resulted in more CP yield than seed mix in 90A10F. Only 20% vetch mixture (80A20F) applied with liquid fertilizer had a 10% ether extract increase compared to the seeds but for other mixtures, decrease was detected. ADF values showed an increase of 60.3% to 143.7% in all mixtures with and without liquid fertilizer. NDF yields decreased from 17.8% to 45.9% relative to seeds for all mixtures. When compared to seeds in all sprouted mixtures, the loss of crude ash has been determined. Total carotene amounts increased in all mixtures except 90A10F not given liquid fertilizer, and 70A30F given liquid fertilizer. When compared with seed, 100A with and without liquid fertilizer, 90A10F and 10% safflower (90A10As) with liquid fertilizer have increased in Vit E amounts but in all of the other mixtures decreases have occurred. The addition of vetch at 10% to barley and using liquid fertilizers are more advantageous than other mixtures in terms of DM production and nutrient losses. Nevertheless, it is understood that the use of liquid fertilizers affects positively and the feed value of the seeds can be increased by this production system.