Kısa süreli dinamik yönelimli psikoterapi gören hastalarda psikolojik zihinlilik ve psikoterapide kalımı etkileyen faktörlerle ilişkisi
Psychological mindedness and its relations with the factors that effect the continuation of the patient to therapy among the patients treated with short-time psychodinamic psychotherapy
- Tez No: 482648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE YAZICI GÜLEÇ, UZMAN İSHAK SAYGILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hasta seçimi, psikoterapide kalım, psikolojik zihinlilik, kişilik örgütlenmesi, nesne ilişkileri, içe bakış ve içgörü, Patient selection, continuation to therapy, psychological mindedness, personality organization, object relations, self-reflection and insight
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Giriş ve Amaç: Psikiyatride kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan psikoterapinin, kaynakların akılcı kullanılması açısından, psikoterapiden fayda görebileceği öngörülen hastalara uygun yöntemlerle uygulanabilmesi önemlidir. Bu sebeple, hastaların psikoterapiden fayda sağlayıp sağlamayacağının önceden tespit edilebilmesi gerekir. Psikoterapiye devam eden hastaların hangi özelliklerinin bu duruma katkıda bulunduğunun; bu konuda anahtar rol oynadığı düşünülen psikolojik zihinliliğin ve bununla ilişkili olabilecek içgörü, üstbiliş, kişilik örgütlenme düzeyi ve nesne ilişkileri niteliği gibi kavramların psikoterapide kalım ve yararlanım ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikoterapi Merkezi'nde ayaktan, haftada bir sıklıkta ve bir yıl süreyle psikoterapi almış olan toplam 53 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bütün hastalar ile psikoterapi süreci başlamadan hemen önce, devam eden hasta grubuyla psikoterapi süreci sonlandıktan hemen sonra görüşme yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen katılımcılara sosyodemografik veri formu, Psikolojik Zihinliliğin Dengelenmiş Dizini (PZDD), İçe Bakış ve İçgörü Ölçeği (İBİÖ), Üstbiliş Ölçeği (ÜBÖ-30), Erenköy Kişilik Örgütlenmesi Tanı Formu (ErKÖTF), Erenköy Nesne İlişkileri Niteliği Düzeyi (ErNİNÖ) ve Scl-90 Psikiyatrik Belirti Tarama Testi uygulanmıştır. Bulgular psikoterapiye devam eden ve devam etmeyen hasta grupları arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam hastalık süresi ve ÜBÖ-30'un bilişsel farkındalık alt boyutundaki artışın hastaların psikoterapiye devam etme olasılığını artırdığı; ÜBÖ-30'un düşünceleri kontrol alt boyutu, PZDD'nin içgörü alt boyutu, ErKÖTF'ün ilkel ve olgun savunmalar alt boyutu ve Beck anksiyete puanlarındaki artış ile kendine zarar verici davranış öyküsü varlığının hastaların psikoterapiye devam etme olasılığını azalttığı saptanmıştır. Tartışma ve Sonuç: Hastaların psikolojik zihinlilik düzeyleri, psikoterapide kalım üzerinde etkisi olan diğer birçok faktör ile anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur. Bu sebeple, psikolojik zihinlilik psikoterapide kalımın önemli bir öngörücüsü olarak psikoterapi öncesinde klinisyenlere yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is important to use psychotherapy, a treatment method which requires considerable resources and therefore needs to be preceded by an evaluation, with a suitable method and for the patients who are suitable for psychotherapy. An assessment of the probability of success and the risk of discontinuation is a necessity and it is important to know which features of the patients contribute to dropout or gaining benefit from therapy. The present study aimed to investigate the psychological mindedness, which is important on the subject, and its relations to self-reflection an insight, metacognition, personality organization and quality of object relations of the patients. Method: This prospective study is conducted among 53 patients represented to Erenköy Mental Health Hospital Psychotherapy Center and received therapy for a year with weekly frequence. All participants are interviewed before their psychotherapy sessions began and after their psychotherapy sessions ended. Sociodemographic data form, Balanced Index of Psychological Mindedness (BIPM), Self-reflection and Insight Scale (SRIS), Metacognition Scale (MCQ), Personality Organisation Diagnostic Form (PODF), Quality of Object Relations Scale (QORS), Beck Anxiety and Beck Depression scale are administered to all participants and the findings are compared between continuing to therapy and dropout groups. Results: It is shown that the increase in the total time of illness and the point of MCQ's cognitive awareness subscale increases the possibility of continuation of the patient to psychotherapy, where as, the increase in the point of MCQ's thought control subscale, BIPM's insight subscale, PODF's immature and mature defences and Beck Anxiety and the presence of self mutilation history decreases the possibility of continuation of the patient to psychotherapy. Discussion and Conclusion: The patients's psychological mindedness level is found to be significantly related to the other factors that also have an effect on the continuation of the patient to the therapy. Therefore, psychological mindedness can be used by the clinicians as an important tool to assess the risk of doprout and foreseeing the continuation in advance.