Beliren yetişkinlerin kariyer kaygılarına bir müdahale: Kısa yoğun acil psikoterapi uygulaması
An intervention for career anxiety of emerging adults: Application of brief intensive emergency psychotherapy
  1. Tez No: 999212
  2. Yazar: BİRKAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. TAŞKIN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikodinamik terapi, Sosyal bilişsel kariyer teorisi, Psychodynamic therapy, Social cognitive career theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kariyer kaygısı yaşayan beliren yetişkinlerin sorunlarını çözmede dinamik yönelimli kısa yoğun acil psikoterapi (KYAP) prosedürünü betimlemeyi ve uygulamanın etkililiğini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, kariyer kaygısı yaşayan iki beliren yetişkin ile yürütülen KYAP süreci vaka incelemesi deseniyle ele alınmıştır. Çalışmanın verileri; SCL-90-R, Hacettepe Kişilik Envanteri (HKE), Beier Cümle Tamamlama Testi, Kariyer Stresi Ölçeği ve Gelecek Kaygısı Ölçeği'nden oluşan nicel ölçme araçları ile oturum video kayıtları, deşifre metinleri ve danışan günlüklerinden oluşan nitel veri kaynakları aracılığıyla toplanmıştır. Uygulama süreci, ön test, son test ve izleme ölçümleriyle desteklenerek analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, KYAP müdahalesinin danışanların kariyer kaygısı ve gelecek stresi düzeylerini belirgin ölçüde azalttığını; kişisel ve sosyal uyum düzeylerini ise artırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca nitel analizler, danışanların ego işlevselliğinin güçlendiğini, içgörü kazandıklarını ve kariyer kararlarına yönelik daha esnek ve gerçekçi bir tutum geliştirdiklerini göstermiştir. Bu çalışmanın bulgularının, başta üniversite psikolojik danışma ve kariyer merkezleri çalışanları olmak üzere, ruh sağlığı uzmanlarına ve kariyer kaygısı yaşayan beliren yetişkinlere yönelik müdahale programlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to describe the dynamic-oriented Brief Intensive Emergency Psychotherapy (B.E.P.) procedure and to examine its effectiveness in resolving the problems of emerging adults experiencing career anxiety. In the research, the B.E.P. process conducted with two emerging adults experiencing career anxiety was handled with a case study design. The data of the study were collected through quantitative measurement tools consisting of the SCL-90-R, Hacettepe Personality Inventory (HPI), Beier Sentence Completion Test, Career Stress Scale, and Future Anxiety Scale, as well as qualitative data sources consisting of session video recordings, transcription texts, and client diaries. The application process was analyzed by supporting it with pre-test, post-test, and follow-up measurements. Research findings revealed that the B.E.P. intervention significantly reduced the clients' career anxiety and future stress levels, while increasing their personal and social adjustment levels. Furthermore, qualitative analyses showed that the clients' ego functionality was strengthened, they gained insight, and developed a more flexible and realistic attitude towards career decisions. It is thought that the findings of this study will contribute to intervention programs for mental health professionals, especially university psychological counseling and career center employees, and emerging adults experiencing career anxiety.